Jakie jabłka wybrać do szarlotki?
Ciasto, które najszybciej kojarzy się z jabłkami to szarlotka. Ma ono swój niepowtarzalny smak, aromat oraz zapach, który czuć od razu w całym domu podczas pieczenia tego ciasta. Najpyszniejsze jest to ze świeżymi owocami, jednak nie zawsze w sezonie jesienno- zimowym można dostać dobre jabłka. Warto więc zrobić je do słoików, które będą idealne do szarlotki robionej zimą. Jakie jabłka wybrać oraz jak przygotować je do słoików dowiecie się z poniższego artykułu.
Domowa szarlotka
W piekarni czy cukierni bardzo łatwo jest kupić teraz szarlotkę, jednak nie ma ona takiego smaku, jak ta upieczona w domu. Gdy pieczemy szarlotkę sami, wtedy zapach pieczonych jabłek rozchodzi się po całym domu.
Przygotowując sami to pyszne ciasto, jesteśmy też w stanie dodawać przyprawy według własnych upodobań. Przepis jest bardzo prosty, a jeszcze prościej będzie zrobić szarlotkę, jeśli będziemy mieli gotowe jabłka w słoiku.
Odpowiednie rodzaje jabłek
Do zrobienia jabłek do słoika najlepiej nadadzą się te twarde, jędrne i kwaśne odmiany. Dzięki temu będziemy mogli je dosłodzić według własnych upodobań. Jesień to również czas, kiedy jabłka są najtańsze i dostępne są ich różne odmiany.
Jeśli mamy swoje jabłka, wtedy oczywiście proces ich pasteryzacji można rozpocząć wcześniej. Dodatkowo warto do nich dodać trochę soku z cytryny, dzięki czemu nie z czarnieją tak szybko.
Najlepsze odmiany
Dziś można kupić wiele odmian jabłek. Różnią się one smakiem, słodkością oraz twardością, dlatego nie każda odmiana nada się na szarlotkę.
Najlepszą odmianą jabłek na to ciasto jest szara reneta. Co prawda owoce te są twarde i mają winno-kwaskowaty smak, jednak do wypieków nadają się one idealnie. Zaraz za tą odmianą warto polecić również papierówki, lobo lub odmianę gloster. Jeśli chcemy, aby owoce szybko się rozgotowały, to najlepszy wyborem jest wtedy antonówka.
Składniki
Przygotowanie jabłek do słoików nie jest trudne, a dzięki temu zaoszczędzimy trochę czasu zimą, kiedy będziemy przygotowywać szarlotkę. Poniższa porcja składników wystarczy na zapełnienie trzech litrowych słoików.Składniki:• 5 kg kwaśnych jabłek• szklanka cukru• sok wyciśnięty z jednej• 1/3 szklanki wody
Przepis na jabłka w słoiku
Proces ich przygotowania jest prosty i można go opisać w kilku krokach:1)Na początku należy jabłka obrać oraz usunąć z nich gniazda nasienne,2) oczyszczone jabłka musimy pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce,3) pokrojone owoce wrzucamy do garnka i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie z czarniały,4) następnie garnek stawiamy na lekkim ogniu, aby owoce się zaczęły smażyć,5) należy je dość często mieszać, aby nie przywarły do spodu i się nie przypaliły, ewentualnie możemy dolać do nich odrobinę wody,6) gdy owoce się lekko rozgotują, wtedy można je ewentualnie dosłodzić i dodać np. laskę wanilii, cynamon czy starte goździki, 7) jabłka powinny się gotować około 30 minut lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji,8) po całkowitym rozgotowaniu się jabłek, masę należy przelać do wyparzonych i suchych słoików, które następnie zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
Tak przygotowane jabłka nadają się od razu do wykorzystania nie tylko do szarlotki, ale również do innych ciast czy deserów.