Dieta i żywienie

Otyłość przy niedoczynności tarczycy- jaką dietę stosować?

Niedoczynność tarczycy, to choroba, która powoduje wiele poważnych zdrowotnych problemów. Jednym z nim jest spowolnienie metabolizmu, co prowadzi do przybrania na wadze i otyłości. Przy niedoczynności tarczycy należy stosować farmakoterapię i odpowiednią dietę. Z poniższego artykułu dowiesz się, jaka dieta jest najlepsza przy tej chorobie!

Niedoczynność tarczycy- co to za choroba?

Niedoczynność tarczycy to choroba spowodowana niedoborem hormonów tarczycy. Dotyczy aż 6% osób na świecie, pięć razy częściej cierpią na nią kobiety niż mężczyźni.

Objawy niedoczynności tarczycy

Do głównych objawów niedoczynności tarczycy należą: ciągłe zmęczenie, senność, uczucie zimna. Przybieranie na wadze mimo braku apetytu, otyłość, spowolnienie metabolizmu, obrzęk twarzy i szyi, zatrzymywanie wody w organizmie, częste zaparcia. Pojawiają się bolesne i obfite miesiączki, spadek libido i problemy z zajściem w ciążę. Pogarsza się stan skóry, włosów i paznokci. Cera jest blada, skora sucha, łuszcząca, pojawiają się tzw. brudne kolana i łokcie. Oprócz tego mogą wystąpić problemy ze snem, obniżenie nastroju, problemy z pamięcią i koncentracją.

Leczenie niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy wymaga leczenia farmakologicznego, stałego zażywania leków zawierających lewotyroksynę oraz okresowych badań poziomu hormonów TSH. Poza tym konieczne jest utrzymywanie odpowiedniej, zbilansowanej diety.

Dieta przy niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy wymaga stosowania zbilansowanej diety, bogatej w odpowiednie witaminy i składniki mineralne. Główną rolę powinien odgrywać jod oraz białko. Należy spożywać niewielkie porcje w postaci 4-5 posiłków, co 3-4 godziny. Ostatni posiłek należy zjeść na 2 godziny przed snem. Ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów- co najmniej 1,5-2 litrów dziennie. Najlepiej sięgać po wodę lub herbaty ziołowe. Białko należy spożywać w postaci chudego mięsa (kurczak, indyk, królik, wołowina) i ryb morskich (łosoś, dorsz, śledź, makrela). Ryby i owoce morza dostarczą tłuszczów nienasyconych, kwasów omega-3 i omega-6, jodu, selenu oraz witaminy D.

Do diety konieczne trzeba włączyć niskotłuszczowe przetwory mleczne, oleje roślinne, oliwę z oliwek i pełnoziarniste pieczywo. Wśród przypraw szczególnie cenne będą te, które przyspieszą przemianę materii: majeranek, kolendra i kminek. Warto sięgać po świeże owoce i warzywa, z wyłączeniem warzyw kapustnych i strączkowych (kapusta, kalafior, jarmuż, groch, fasola, soja), ponieważ ograniczają przyswajanie jodu. Z diety trzeba wyeliminować wysoko przetworzoną żywność typu fast food, słodycze, gazowane napoje. Przygotowując posiłki warto je gotować na parze, dusić, piec lub grillować. Trzeba wystrzegać się smażenia w głębokim tłuszczu, sosów i panierek.

Oprócz diety warto zadbać też o regularną aktywność fizyczną. Spacery, jazda na rowerze, bieganie, pływanie czy ćwiczenia na siłowni pomogą zrzucić dodatkowe kilogramy i wyregulować przemianę materii.

 

Popularne artykuły

Gotowane PARÓWKI, a zdrowie naszych DZIECI

Jak rozpoznać odwodnienie u dziecka? Kiedy zmniejszona ilość płynów jest niebezpieczna?

Czy można mrozić chleb?