Zdrowie

Nalewka z jarzębiny: jak ją zrobić i na co pomaga?

Jarzębina to krzew, który najbardziej znany jest ze swoich soczysto  czerwonych owoców. Są one często wykorzystywane do zrobienia dekoracji oraz wszystkim dobrze znanych jesiennych korali. Jarzębina jednak jest nie tylko piękna, ale również ma właściwości lecznicze. Warto więc włączyć ją do naszej diety oraz przygotować z niej soki, nalewki czy napary.



Moc witamin

Jarzębina kryje w sobie bardzo dużo witaminy C i pod tym względem można porównać ją do cytryny czy pomarańczy. Ma ona również więcej beta-karotenu niż sama marchewka. Jest ona pomocna przy leczeniu infekcji i pomaga wzmocnić odporność. Warto więc na jesienne i zimowe wieczory przygotować napar lub nalewkę z jarzębiny.

Owoce te można zastosować przy problemach z zaparciami czy biegunką. Herbata z jarzębiny natomiast pobudzi pracę układu pokarmowego i podkręci metabolizm. Te czerwone kulki pozytywnie wpływają na wątrobę i nerki oraz łagodzą stany zapalne.

Właściwości jarzębiny

Jarzębina to owoc, który pięknie wygląda, ale ma również wiele właściwości zdrowotnych. Działa moczopędnie, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Spore ilości witaminy C, jakie w sobie posiada, bardzo dobrze wspomagają odporność, dzięki czemu nie będziemy tak łatwo łapali infekcji. Sok lub nalewka z jarzębiny zadziała więc rozgrzewająco i wzmacniająco na nasz organizm. 

Jarząb pospolity, czyli jarzębina bardzo dobrze działa na układ pokarmowy. Łagodzi dolegliwości trawienne, zmniejsza wzdęcia, poprawia pracę jelit oraz przyśpiesza przemianę materii. Jarzębina wspomaga również usuwanie piasku z nerek, więc zapobiega kamicy żółciowej, zapaleniu nerek czy chorobom pęcherzyka żółciowego.

Owoce jarzęby powinny włączyć do swojej diety osoby chore na anemię lub mające problemy z krzepliwością krwi. Dzięki zawartej w nich witaminie A skóra produkuje więcej kolagenu i elastyny, które są odpowiedzialne za odpowiednie napięcie skóry.


Przepis na napar z owoców jarzębiny

Napar z jarzębiny jest bardzo prosty do przygotowania. Jeśli czujemy, że nasza odporność osłabła lub mamy pierwsze objawy infekcji, wtedy warto zastosować taki napar. Wystarczy, że łyżkę suszonych owoców zalejemy szklanką wrzątku i odstawimy na 20 minut, aby się zaparzyły.

Następnie należy napar ten odcedzić i pić w trzech porcjach. Możemy też zrobić z owoców jarzębiny kompot, gdzie łyżkę tych owoców należy gotować w przez 10 minut w 300 ml wody.


Przepis na nalewkę z jarzębiny

Z owoców jarzębiny możemy też zrobić rozgrzewającą nalewkę. Wystarczy szklankę tych owoców zalać 0,5l wódki i odstawić na dwa tygodnie. Po 14 dniach można odlać powstały sok i ponownie owoce zalać taką samą porcją wódki. Odcedzamy powstały sok, po czym łączymy oba i dodajemy kilka łyżek miodu, który nada nalewce słodki smak.

Ważne jest, aby taką nalewkę wlewać do butelek o ciemnym szkle i przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Niestety taka nalewka będzie dobra do picia dopiero po około pół roku.

Popularne artykuły

Dziewczyna kąpała się z telefonem w ręce.To doprowadziło do tragicznego wypadku! Wielu z nas to robi

Naturalna pielęgnacja sekretem zdrowej i pięknej skóry

Światowy Dzień Mózgowego Porażenia Dziecięcego: Zrozumieć i Wspierać