Zatrzymaj smak pomidorów na dłużej! Poznaj 7 przepisów na przetwory z pomidorów
Lato zbliża się ku końcowi, jednak jeszcze pozostawia nam kilka świeżych i pysznych warzyw. Jednym z nich jest pomidor, który kusi nas wieloma odmianami i kolorami. Można z niego zrobić przepyszne świeże potrawy, ale również zachować jego smak w przetworach na jesienne i zimowe wieczory. Pomidory mają w sobie wiele witamin i właściwości odżywczych jak np. witamina A, C, K i B6 oraz potas, manganian, magnez, fosfor i miedz. Poznajcie 7 sposobów na przyrządzenie przetworów z tych wartościowych warzyw.
Leczo
Bardzo dobrą i kolorową potrawą, która świetnie sprawdzi się na jesienne wieczory, jest leczo. Składa się ono z cukinii, kiełbasy, cebuli, papryki oraz pomidorów. Składniki te sprawiają, że danie te jest kolorowe oraz świetnie smakuje. Można je podawać na ciepło oraz na zimno według własnych gustów. Danie to jest szybkie w przyrządzeniu i zapewne szybko będzie znikać z talerzy!
Przepis: TU
Domowy ketchup
Jeśli w naszym ogórku naprawdę obrodziło w tym roku w pomidory, to można je wykorzystać i zrobić z nich ketchup domowej roboty. Można go będzie dodawać do zupy pomidorowej oraz zajadać z kanapkami. Tworząc go sami, możemy dodawać przyprawy według własnego uznania, dzięki czemu będziemy mogli "kierować" jego smakiem. Przepis jest bardzo prosty, a to, co przygotowane w domowych warunkach zawsze cechuje się znajomością produktów, które się w nim znajdują.
Przepis: TU
Sos do spaghetti
Dania włoskie na dobre zagościły w polskiej kuchni. Nikt z nas nie wyobraża sobie, żeby z jego menu zniknęła bogata w składniki pizza czy pachnące pomidorami i bazylią spaghetti. Mając pomidory, można z nich zrobić pyszny sos do spaghetti. Gdy nie będziemy mieli czasu na przygotowanie obiadu, zawsze będzie można sięgnąć do lodówki czy spiżarki po już gotowy sos. Wtedy przygotowanie pysznego dania nie zajmie nam więcej niż 15 minut!
Przepis: TU
Pomidory krojone
Do różnych potraw przyzwyczailiśmy się, że dodajemy kupne pomidory z puszki, które są pokrojone lub tylko obrane ze skórki. Skoro mamy sezon na te warzywa, to warto je wykorzystać i zrobić z nich własne krojone pomidory do słoików. Zimową porą te kupione w puszcze mają więcej smaku niż świeże, warto jednak zrobić swoje pomidory, które możemy dowolnie doprawić. Będziemy mieli je zawsze pod ręką, a dodatkowo zaoszczędzimy trochę pieniędzy!
Przepis: TU
Pomidory w galaretce
Pomidory w galaretce to świetny sposób na dodatek do kanapek lub przystawka na stół podczas domowej imprezy. Dzięki różnym przyprawom pomidory są aromatyczne i wyraziste. Zalewa sprawia natomiast, że nie tracą one swojego koloru ani miękkości. Przepis na nie jest bardzo prosty, a goście na pewno będą zaskoczeni taką przystawką!
Przepis: TU
Suszone pomidory w oleju
Ciekawym sposobem wykorzystania nadmiaru pomidorów jest zrobienie z nich wszystkim dobrze znane suszone pomidory. Można je wysuszyć tradycyjnie na słońcu lub przy użyciu piekarnika. Najlepiej nadają się do tego pomidory Lima, które mają mało pestek, ale są za to bardzo mięsiste. Można je zalać olejem słonecznikowym lub innym według uznania. Dodawane zioła również można dopasować do naszych preferencji, dzięki czemu zrobimy takie suszone pomidory, jakie lubimy. Przepis jest prosty, a efekt końcowy przepyszny!
Przepis: TU
Przecier pomidorowy
Przecier pomidorowy tak jak ketchup jest często używany w kuchni. Dodajemy go do różnych dań, dzięki czemu wzbogaca ich smak oraz nadaje lekko czerwony kolor. Jego przygotowanie jest proste i można go zrobić na wiele sposób. Możemy w tym wypadku wspomóc się blenderem, przecierakiem lub maszynką do mięsa. Domowy przecier pomidorowy składa się z samych naturalnych składników i ma swój niepowtarzalny smak!
Przepis: TU