Szukasz zdrowej, orzeźwiającej zupy? Poznaj zupę owocową!
Gorące letnie dni sprawiają, że tracimy wiele ważnych witamin oraz minerałów. Co więcej, upały wpływają na utratę energii, a więc potrzebujemy czegoś, co doda nam sił i odżywi nasz organizm. Idealnym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest zupa owocowa, która jest lekka, a dodatkowo dostarcza potrzebne nam witaminy.
Wiele osób pamięta zupę owocową z dzieciństwa. Dzieci uwielbiają ten rodzaj zupy, jako że jest kolorowa i smaczna. Dla dorosłych jest to również wspaniały powrót do dawnych lat. Do zupy można wykorzystać swoje ulubione owoce jak na przykład truskawki, porzeczki, maliny i wiele innych. Lekka i ochładzająca idealnie sprawdza się w letnie dni, a dla sytości śmiało można dodać makaron lub ryż. Poznaj znakomity przepis na zupę z dzieciństwa.
Składniki:
- litr wody
- wiśnie i maliny – po 150g
- truskawki – 500g
- rabarbar – 200g
- cukier – ilość według własnego uznania
- laska wanilii
- ulubiony makaron
- słodka śmietana – 150ml
Przygotowanie
Na samym początku myjemy wszystkie przygotowane owoce. Następnie zalewamy je wodą i zaczynamy gotować. Kiedy zupa dojdzie do wrzenia, dodajemy cukier. Najlepiej słodzić stopniowo, aby uzyskać odpowiednio słodki smak.
Następnie dodajemy śmietanę. Można również odlać nieco zupy do osobnego garnuszka lub kubka i dolewać śmietanę mieszając, a następnie jednolitą mieszankę dodać do pozostałej części zupy. W międzyczasie gotujemy makaron i studzimy pod zimną wodą. Na samym końcu zalewamy makaron przygotowaną zupą i możemy cieszyć się niesamowitym smakiem dzieciństwa.
Zupa owocowa z kompotu i kisielu
Jest to nieco łatwiejszy sposób na przygotowanie zupy owocowej, szczególnie jeśli na szybko szukamy rozwiązania na obiad. Wystarczy, że wybierzesz smaki swoich ulubionych owoców w postaci kompotu i kisielu i masz obiad gotowy!
Składniki:
- ulubiony owocowy kompot lub sok – 1 słoik
- ulubiony owocowy kisiel – 2 saszetki
- 500ml wody
- cukier według uznania
- ulubiony makaron
Przygotowanie
Na początku należy zagotować kompot z wodą. W innym naczyniu przygotowujemy kisiel według instrukcji podanej na saszetce. Następnie kompot ściągamy z ognia i dodajemy kisiel. Wymieszane składniki ponownie dajemy na kuchenkę i przez kilka minut gotujemy na wolnym ogniu, nieustannie mieszając. Na samym końcu gotujemy makaron i łączymy wszystkie składniki.