Śliwkowa nutella – domowy sposób na ulubiony przysmak
Nutella jest jednym z najbardziej ulubionych kanapkowych dodatków. Znajduje również swoje zastosowanie w innych daniach jak na przykład naleśniki. Jeśli jednak znudził ci się tradycyjny smak nutelli i szukasz interesującego zamiennika, to jest to idealna okazja, aby wypróbować śliwkową nutellę!
Śliwkowa nutella
Jest to idealny domowy sposób na powidła, który zawiera przede wszystkim śliwki i kakao, ale można eksperymentować z różnymi rodzajami czekolad oraz doskonale nadaje się pod cynamonową posypkę. Czas przygotowania to około 5 godzin, ale efekt jest niesamowity. Tak przygotowane powidła mogą być zastosowane do kanapek, chrupkich przekąsek, masy tortowej i wielu innych. Co zatem potrzebujemy do przygotowania śliwkowej nutelli?
Składniki:
- kakao – 3,5 łyżki stołowej
- dojrzałe śliwki – 3 kg
- cukier – 200 g
- dla chętnych można ulubiona czekolada – 80 g
Przygotowanie
Na samym początku należy oczyścić, pokroić i usunąć pestki. Następnie ćwiartki śliwek wrzucamy do garnka z grubym dnem i dodajemy cukier. Zaczynamy smażyć śliwki na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Na tym etapie zaczną wydzielać się soki. Mieszaj śliwki przez 3 i pół godziny.
Po tym czasie dodaj kakao i czekoladę (dla chętnych) i kontynuuj smażenie przez kolejne 30-45 minut. Następnie wystarczy przenieść śliwkową nutellę do słoików i odstawić do ostudzenia. Po tym czasie przekładamy słoiki do piekarnika ustawionego na 120 stopni i pasteryzujemy.
Powidła śliwkowe na szybko
Jeśli interesuje cię sposób przygotowania tradycyjnych powideł śliwkowych na szybko, to również istnieje na to sposób. Wystarczy, że na dno garnka wlejesz wodę (2 łyżki wody na 1 kg śliwek) i dodasz przygotowane śliwki oraz cukier. Następnie gotujemy przez półtora godziny, mieszając.
Po tym czasie możesz sprawdzić, czy powidła są wystarczająco słodkie. Jeśli uważasz, że przyda się więcej cukru, to dodaj upragnioną ilość i gotuj przez kolejne pół godziny. Po tym czasie przenieś powidła do słoików i pozwól ostygnąć. Następnie oddaj do pasteryzowania.
Można również przygotować powidła śliwkowe w piekarniku. Na dno formy do ciasta wlej odpowiednia ilość wody i dodaj śliwki oraz cukier. Następnie piecz przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni, nie zapominając o mieszaniu. Po tym czasie robimy wszystko tak, jak zostało wcześniej opisane – przekładamy do słowików, odstawiamy do ostygnięcia i pasteryzujemy.