Wybierasz się do WŁOCH? Zobacz, co warto przywieźć do Polski
Włochy to kraj pełen wspaniałych zabytków, dzieł sztuki, pięknych miast i nadmorskich kurortów. To europejska stolica mody i jeden z najpopularniejszych kuchni. Dzięki położeniu i różnorodnemu klimatowi oferują szeroki wybór lokalnych, niezwykłych produktów. Wybierasz się na wakacje do Włoch? Poniżej przeczytasz co warto przywieźć do Polski.
Co warto przywieźć z Włoch?
Wino
Włochy to kraj znany z doskonałych win, ich wybór jest ogromny, więc koniecznie trzeba przywieźć ze sobą kilka butelek tego niezwykłego trunku. W Lombardii warto kupić Lambrusco, w Toskanii Chianti, na Sycylii kupimy Marsalę, Etnę i Noto, w Sardynii Nugaru i Monti, a w Wenecji musujące Prosecco.
Limoncello
Warte polecenia są też znane włoskie likiery, jak cytrynowe Limoncello, migdałowe Amaretto, czy najsłynniejsze Campari. To bardzo popularne i charakterystyczne, słodkie alkohole, które bez trudu kupimy w każdym regionie kraju.
Kawa
Włosi uważają siebie za mistrzów w przyrządzaniu kawy, a espresso italiano- mocna, ciemna, palona kawa to jeden z symboli kraju. Z Włoch warto więc przywieźć kawę, wybór gatunków jest ogromny, a ceny niższe niż w Polsce. Najpopularniejsze marki to LavAzza oraz Illy. Fani kawy na pewno docenią świeżość, doskonały gatunek oraz jakość włoskich produktów.
Oliwa z oliwek
Miłośnicy włoskiej kuchni, doskonale wiedzą, że oliwa z oliwek, to produkt, który koniecznie trzeba przywieźć z wakacji na Półwyspie Apenińskim. Wybór gatunków oliwy jest bardzo duży… Kupując ją wybierzmy produkt z pierwszego tłoczenia- extra virgin, o najwyżej jakości, najlepszym smaku i właściwościach.
Oliwki i przyprawy
Oprócz oliwy z oliwek warto zaopatrzyć się w przepyszne lokalne oliwki. W całym kraju możemy spotkać mnóstwo gajów oliwnych. Dzięki temu ten przysmak możemy bez problemu kupić na straganach przy drogach, od lokalnych gospodarzy. Nie możemy też zapomnieć o typowych włoskich przyprawach , które dodadzą niepowtarzalnego smaku naszym potrawom. Ostre papryczki pepperoncini, suszone lub świeże zioła (oregano, bazylia, estragon, tymianek, rozmaryn) będą świetną wakacyjną pamiątką.
Ocet balsamiczny
To typowy włoski produkt, produkowany w tym kraju od wieków. Ocet balsamiczny ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni: można go używać do sałatek, sosów, marynat, a nawet do deserów. Warto przywieźć ze sobą kilka butelek, różnego rodzaju octów.
Makarony
Odwiedzając Włochy nie możemy zapomnieć o zakupie makaronów, na których opiera się niemal całą kuchnia. Wybór makaronów jest ogromny, znajdziemy tu mnóstwo ich rodzajów. Najpopularniejsze włoskie makarony, które warto ze sobą przywieźć: spaghetti, penne, casarecce, bucatini, tagliatelle, cannelloni, fusilli, pappardelle, farfalle i lasagne.
Sery
Miłośnicy serów będą w niebie, ponieważ we Włoszech znajdziemy mnóstwo przepysznych, lokalnych produktów. Gran Padano, Parmezan, Pecorino, mozzarella di bufala, gorgonzola i mascarpone, to tylko niektóre z tych najbardziej znanych. Warto przywieźć kilka rodzajów i zorganizować włoską ucztę z całą swoją rodziną.
Prosciutto
To niezwykle popularna, włoska szynka. Istnieje kilka gatunków prosciutto, można spotkać je w formie gotowanej (Prosciutto cotto), surowej (Prosciutto crudo) lub surowej podsuszanej (Prosciutto di Parma).