Dieta i żywienie

Alergia na gluten- sprawdź, czy możesz na nią cierpieć

Gluten to pochodzące ze zbóż białko, jeden z głównych alergenów pokarmowych. Czym jest gluten i czy warto go wykluczyć ze swojej diety? Dowiedz się, na czym polega alergia na gluten, jakie są jej objawy i czy możesz na nią cierpieć.

Co to jest gluten?

Gluten to roślinne białko pochodzące ze zbóż, najczęściej występujące w pszenicy, życie i jęczmieniu. Zawarte w nim substancje gliadyna i glutenina, odpowiadają za reakcje alergiczne.

Na czym polega alergia na gluten?

Alergia na gluten to nieprawidłowa, nadmierna reakcja układu odpornościowego na spożyty gluten. Objawia się nadwrażliwością pokarmową, u dorosłych może powodować pokrzywkę i biegunkę, u dzieci atopowe zapalenie skóry i problemy oddechowe. W najcięższych przypadkach może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Rodzaje alergii

Alergia na gluten może mieć charakter natychmiastowy lub wystąpić dopiero po kilku godzinach. Przy wczesnych objawach występują wymioty, biegunka, pokrzywka, kaszel, katar i duszności. Do późnych objawów, które mogą pojawić się nawet do 2 dni po spożyciu glutenu, należą: biegunka i atopowe zapalenie skóry. To jak przebiega uczulenie, zależy od ilości spożytego glutenu i wieku danej osoby.

Celiakia

Nietolerancja glutenu może doprowadzić do celiaki, czyli trzewnej choroby, trwającej całe życie. Gluten powoduje u chorych osób zanik kosmków jelitowych, co prowadzi do zaburzeń wchłaniania i niedoboru substancji odżywczych oraz niedożywienia.

Moda na dietę bezglutenową

Od kilku lat dieta bezglutenowa jest bardzo modna i powszechnie stosowana przez wiele osób. Stało się tak za sprawą australijskiego naukowca Petera Gibsona, który w 2011 roku ogłosił, że gluten odpowiada za wiele problemów, niekorzystnych dla zdrowia.

Według niego miał powodować złe samopoczucie, zmęczenie, bóle głowy i brzucha. Jednak po powtórzeniu eksperymentu, okazało się, że gluten nie powoduje problemów zdrowotnych i nie wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Wyeliminowanie go z diety może wręcz doprowadzić do wielu zaburzeń i niedoborów składników.

Zanim zrezygnujesz z glutenu

Jeśli podejrzewasz, ze możesz być uczulony na gluten, koniecznie skonsultuj się z lekarzem, który przeprowadzi odpowiednie testy alergiczne. Nie decyduj się na całkowite wyeliminowanie go z diety, bez omówienia tego ze specjalistą.

Popularne artykuły

Wielkanoc 2019 - sklepy otwarte w Wielki Piątek i Sobotę? Do której można zrobić zakupy?

Jej figura zachwyca facetów! Panie mają całkiem inne zdanie…

Marta Lempart komentuje zajście z panią sprzątającą: "rozumiem, że była wściekła"