Newsy

Z czego powinno składać się dobre piwo? Sprawdź!

Lato i upalne dni powodują, że więcej się pocimy, więc należy odpowiednio organizm nawadniać. Na wysokie temperatury najlepsze są schłodzone napoje, które dają uczucie ochłodzenia organizmu. Grille czy wieczorne spotkania w barach zazwyczaj odbywają się przy dobrym, zimnym piwie. Ze względu na fakt, że teraz częściej sięgamy po takie trunki, warto sprawdzić, co mają one w swoim składzie.


Wzrost świadomości społecznej

Ludzi są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą i piją i nie chcą już konsumować tylko tanich produktów, gdzie niska jest również ich jakość. Wolą zapłacić więcej, ale zjeść posiłek złożony ze zdrowych i mało przetworzonych produktów.

Producenci umieszczają na opakowaniu produktu opis z jego składem, więc coraz więcej osób dokładnie go czyta, zanim umieści dany produkt w swoim koszyku na zakupy. Tak samo możemy postępować również z piwem, którego skład również jest podany na tylnej etykiecie.


Najważniejsze składniki piwa

Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce – Browary Polskie podpisał z inicjatywy stowarzyszenia The Brewers of Europe porozumienie, w którym zobligował się do umieszczenia na swoich produktach ich składu oraz wartości kalorycznej. Takie informacje muszą umieścić na swoich trunkach do 2022 roku wszyscy piwowarzy zrzeszeni w tej organizacji.

Dobre piwo w swoim składzie powinno zawierać tylko cztery składniki, tj. woda, słód, chmiel i drożdże. Może się zdarzyć, że zabraknie w składzie drożdży, ponieważ do piw z browarów koncernowych nie są one dodawane. Przedostają się one do beczki z piwem z „powietrza”, a nie jako odrębny składnik. Na etykietach piw rzemieślniczych natomiast informacje na temat słodu, chmielu i używanych drożdży zawsze są podawane.


Dodatki do piw

Na niektórych etykietach można znaleźć również takie pozycje jak kukurydzą, aromat czy spora ilość cukru. W piwach smakowych podczas czytania składu można się natknąć też na syrop glukozowy lub syrop glukozowo-fruktozowy, a więc preparaty, które mają nadać piwie słodki smak. Są one dodawane zamiast cukru, ponieważ ich wytworzenie jest tańsze niż wyprodukowanie sacharozy.

Należy jednak pamiętać, że oba syropy są szkodliwe dla naszego organizmu i nie powinniśmy ich spożywać, jeśli nie chcemy zachorować na cukrzycę, nadciśnienie czy otyłość. Kukurydza jest stosowana jako tańszy zamiennik słodu, który powoduje jednak, że piana na piwie utrzymuje się zdecydowanie krócej. Można również w składzie piwa spotkać karmel amoniakowy, dzięki któremu napój ten nabiera ciemniejszej barwy. Kwas askorbinowy, czyli witamina C natomiast, to forma przeciwutleniacza, który sprawia, że produkt dłużej jest świeży.

Popularne artykuły

Zebrali za dużo grzybów i teraz płacą fortunę! 30 tysięcy złotych kary!

Koniec z rozsyłaniem alertów RCB! Nadchodzi nowy system!

Dodatkowa przerwa w pracy w 2023! Zapłaci za nią pracodawca