Trzy lecznicze nalewki, które przygotujesz w domu. Warto je mieć w spiżarni
Prozdrowotne właściwości domowych nalewek znane są od dawna. Takie trunki można było niegdyś spotkać niemal w każdej spiżarni i domowej apteczce. Lecznicza moc ziół, kwiatów i owoców, połączona z rozgrzewającym alkoholem, to przepis na zachowanie zdrowia i poradzenie sobie z wieloma chorobami. Poznaj przepisy na trzy lecznicze nalewki, które przygotujesz samodzielnie w domu!
Jak zrobić domową nalewkę?
Domowa nalewkę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Wybrane zioła, kwiaty, przyprawy lub owoce, wystarczy zalać wódką lub spirytusem i dodać do nich cukier.Proces maceracji, czyli zalanie wybranych składników alkoholem, sprawi, że zostaną z nich uwolnione zdrowotne właściwości i wydobyty zostanie ich smak i aromat.
Prosty przepis na nalewkę
Wybrane składniki zalej spirytusem 70% lub połączeniem spirytusu 95% z wódką 40% tak, aby całkiem zakryć je płynem. Następnie wystarczy zlać powstały nalew i zasypać resztę składników cukrem. Syrop, który powstanie należy połączyć z nalewem i trunek gotowy.
Innym, łatwym sposobem jest także jednoczesne zasypanie owoców cukrem i zalanie ich alkoholem. Należy regularnie mieszać naczynie z nalewką i odczekać pewien czas, ponieważ proces maceracji, w przypadku różnych produktów, może trwać od kilku dni, nawet do 3 miesięcy. Nalewki z owoców wymagają przechowywania w ciepłym i słonecznym miejscu, natomiast nalewki z ziół, chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Nalewka z dzikiej róży
Składniki: 1 kg owoców róży0,5 l spirytusu0,5 l wódki0,5 kg cukru5 goździkówduży słój (co najmniej 2 litrowy)Owoce umyj, osusz i ponakłuwaj szpilką, umieść w słoiku, zasyp cukrem, dodaj goździki i zalej alkoholem. Pozostaw w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni, co kilka dni mieszaj. Następnie przecedź przez gazę i rozlej do butelek.Nalewka z dzikiej róży zawiera mnóstwo witaminy C,E,K, P. Wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed infekcjami i chorobami, to doskonały sposób na walkę z przeziębieniem i grypą.
Nalewka z malin
Składniki:
1 kg świeżych malin0,5 l spirytusu0,5 l wódki0,5 kg cukruduży słój (co najmniej 2 litrowy)Maliny umieść w dużym słoju, zasyp cukrem i zalej alkoholem. Co kilka dni potrząsaj słojem, odstaw go w ciepłe i słoneczne miejsce. Po 6 tygodniach nalewka będzie gotowa. Po tym czasie przecedź ją i przelej do butelek.Nalewka z malin polecana jest do walki z sezonowymi przeziębieniami, dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn i łagodzi bóle miesiączkowe.
Nalewka z aronii
Składniki:
1 kg owoców aronii 200 liści wiśni
1 kg cukru
1 cytryna
1 l spirytusu
Owoce aronii zagotuj razem z liśćmi wiśni, sok ostudź i dodaj do niego cukier oraz cytrynę. Całość zalej spirytusem i odstaw na około 2 miesiące. Nalewka z aronii polecana jest na nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na wzrok i stanowi cenne źródło witaminy C.