Jeśli zjadasz arbuza z pestkami, to musisz o tym wiedzieć
Wiosna zawitała na nasze stoły, więc coraz częściej można na nim znaleźć świeże owoce czy warzywa. W sklepach jest już większy wybór produktów na dziale warzywnym, co sprzyja włączeniu ich do naszej diety. Obecnie mamy najlepszą porę na arbuzy, więc ich cena oscyluje w kwocie około 3 zł za kilogram. Jednak jak wiadomo, owoce te posiadają pestki i nie każdy wie, co powinno się z nimi robić. Zjadać czy wypluwać? Sprawdź!
Dlaczego powinno się zjadać pestki?
Każdy z nas ma swój sposób na zjadanie tego owocu. Dla jednych pestki to po prostu część arbuza, którą się zjada, inni zdecydowanie je wydłubują i wyrzucają do kosza. Jak się okazuje, drugi sposób jest błędem i nie powinno się tego robić.
Pestki, które znajdują się w arbuzie, mają w sobie wiele witamin z grupy B, a także białka. W swoim składzie posiadają mangan, cynk, żelazo i fosfor. Są również bogatym źródłem kwasów Omega-6, które są potrzebne dla kobiet w ciąży. Te małe, czarne ziarenka mają dwa razy więcej biała w porównaniu nasion słonecznika lub migdałów.
Dodatkowe właściwości
Pestki arbuza można jest na surowo, ale po ususzeniu lub uprażeniu również dobrze smakują. Z nasion tych można zaparzyć zdrową i bardzo dobrą herbatę, która wpływa pozytywnie na obniżenie cholesterolu i nadciśnienia tętniczego. Napar ten jest bardzo prosty do przygotowania. Potrzeba do niego tylko 40 pestek, które należy zalać gorącą wodą i parzyć około 15 minut.