Zdrowie

Witamina D a koronawirus- wyniki badań Cię zaskoczą!

Naukowcy wskazują, że niedobory witaminy D, mogą wpływać na ciężki przebieg zakażenia koronawirusem. Braki witaminy D, mają silny związek z problemami zdrowotnymi i zwiększają ryzyko zgonu u zarażonych pacjentów, cierpiących równocześnie m.in na nadciśnienie, cukrzycę, zaburzenia krzepnięcia krwi, czy obniżoną odporność. Badacze zalecają, aby podczas epidemii, wszyscy suplementowali witaminę D!

Niedobór witaminy D, a ciężki przebieg COVID-19

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i USA wskazują, że niedobory witaminy D mogą wpływać na ciężki przebieg COVID-19. Najczęstsze objawy koronawirusa, to wysoka gorączka, suchy kaszel, ogólne zmęczenie organizmu. 80% osób zakażonych nie wymaga hospitalizacji i przechodzi chorobę łagodnie. Jednak osoby starsze, po 65 roku życia i cierpiące na przewlekłe choroby, są szczególnie narażone, a koronawirus może doprowadzić u nich, nawet do śmierci.

Czynniki ryzyka, a niedobór witaminy D

Osoby w podeszłym wieku, chorujące na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, zaburzenia krzepnięcia krwi, obniżoną odporność, czy otyłośćnarażone na ciężki przebieg COVID-19. Wszystkie te czynniki ryzyka, powiązane są również z niedoborami witaminy D.


Źródła witaminy D

Witamina D występuje w organizmie naturalnie, pod wpływem promieniowania słonecznego, obecna jest także w wielu składnikach odżywczych, takich jak: ryby morskie, wątróbka, żółtka jaj, masło, ser, nieodtłuszczone mleko, czy grzyby. Podczas suplementowania witaminy D, nie powinniśmy przekraczać zalecanych dawek: niemowlęta nie powinny przyjmować więcej niż 25 mikrogramów dziennie, dzieci do 10 lat, nie więcej niż 50 mikrogramów dziennie, a dorośli nie więcej niż 100 mikrogramów dziennie. Osoby starsze, powyżej 75 roku życia i te ze stwierdzonymi niedoborami witaminy, po konsultacji z lekarzem, mogą przyjmować wyższe dawki.

Suplementacja witaminy D

Choć suplementacja witaminą D, nie przyniosła oczekiwanych efektów w profilaktyce zachorowań na grypę, to naukowcy podejrzewają, że w przypadku koronawirusa może być inaczej. Niedobory witaminy D, prowadzą do zaburzeń układu odporności oraz procesów krzepnięcia krwi. A te z kolei bardzo często występują u pacjentów z ciężkim zakażeniem COVID-19. W chińskim Wuhan zaburzenia krzepnięcia krwi, były obecne aż u 71% osób, które zmarły z powodu infekcji.

Badacze zalecają, aby wszyscy przyjmowali witaminę D w czasie pandemii. Choć witamina D nie chroni przed zakażeniem koronawirusem, to jej przyjmowanie może przynieść spore korzyści, podczas przebiegu choroby.

Popularne artykuły

Śniadanie w ogrodzie...

Cebula cebuli nierówna! Zobacz czym się różnią. Rodzaje cebuli i ich zastosowanie.

Wznowiona rejestracja na szczepienia. Koronawirus w Polsce: szczepienia dla wszystkich chętnych?