Czy mikrofalówki są szkodliwe?
Niemal każdy z nas ma w domu mikrofalę. Podgrzewanie w niej jedzenia jest bardzo szybkim i prostym sposobem na przygotowanie posiłku. Wiele osób uważa, że proces ten pozbawia jedzenie wartościowych składników odżywczych i wytwarza niekorzystne promieniowanie.
Czy naprawdę kuchenki mikrofalowe są szkodliwe i mogą negatywnie wpływać na zdrowie?
Jak działa mikrofala?
Kuchenka mikrofalowa to kuchenne urządzenia, którego działanie opiera się na zmianie energii elektrycznej na fale elektromagnetyczne, tzw. mikrofale. Podczas pracy, fale stymulują cząsteczki substancji, które zaczynają drgać i zmieniać energię na ciepło.
Wpływ promieniowania mikrofalowego na zdrowie
Kuchenki mikrofalowe emitują promieniowanie, fale te jednak praktycznie nie przenikają poza obręb komory. Urządzenia te są tak skonstruowane, że zatrzymują przeważającą większość mikrofal, a te z nich, które przedostają się na zewnątrz, mają na tyle małą moc, że są bezpieczne dla ludzkiego zdrowia. Nie jest jednak wskazane długotrwałe przebywanie blisko mikrofali, podczas jej pracy. Promieniowanie, które wydostaje się na zewnątrz, ma na tyle niską energię, że nie jest w stanie uszkodzić struktury atomów w tkankach naszego organizmu.
Czy promieniowanie szkodzi jedzeniu?
Każda forma obróbki cieplnej w jakimś stopniu niszczy składniki odżywcze zawarte w jedzeniu. Badacz William P. Kopp sprawdził, jak kuchenki mikrofalowe wpływają na substancję odżywcze w pokarmie. Wyniki jego badań wskazują, że wartość mineralna i witaminowa, produktów podgrzewanych w mikrofali, spada na tyle, że nasz organizm nie ma praktycznie żadnych korzyści z ich spożywania. Witaminy, zwłaszcza C i z grupy B, składniki odżywcze i przeciwutleniacze, ulegają rozpadowi w wysokich temperaturach. Jednak wpływ mikrofali na wartości odżywcze, nie różni się drastycznie, od innych form obróbki termicznej.
Szkodliwość mikrofali to mit?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zapewnia, że promieniowanie z mikrofali nie wpływa negatywnie na ludzki organizm, jednak niektórzy badacze się z tym nie zgadzają i wskazują na różne niekorzystne skutki działania pola elektromagnetycznego.
Kuchenki mikrofalowe to powszechne urządzenia kuchenne, które pozwalają nam zaoszczędzić czas i energię, aby w szybki i łatwy sposób podgrzać posiłek. Korzystanie z nich we właściwy sposób, nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia.