Masło twarde jak kamień? Poznaj trik na szybkie zmiękczenie!
Kostka masła zmienia swoją twardość, przebywając w lodówce, a więc może być to dla nas uciążliwe, kiedy szybko chcemy przygotować na przykład kanapki. Masło nie chce łatwo się rozprowadzać i potrzeba trochę czasu, aby produkt stał się miększy. Istnieje jednak pewien trik, który pozwoli nam szybko i łatwo rozsmarować masło, które dopiero co wyciągnęliśmy z lodówki.
Zmiękczenie masła
Każdy, kto używa masła, zmaga się z tym samym problemem. Kostka po wyciągnięciu z lodówki jest twarda, a więc ciężko jest nam ją pokroić i rozprowadzić na powierzchni. Na roztopienie masła potrzeba nawet kilkunastu minut, a na to zwyczajnie szkoda czasu. Często ludzie decydują się zatem na nierównomierne rozprowadzenie masła, co nie zawsze jest smaczne. Poznaj zatem trik, który zmieni twoje życie!
1) Na samym początku zagotuj wodę, a w międzyczasie przygotuj szeroką szklankę i kostkę masła. Nie ma potrzeby, aby trik stosować na całym produkcie, a więc odkrój kawałek, który aktualnie potrzebujesz i odstaw na talerzyk lub deskę. Kiedy woda się zagotuje, zalej nią szklankę do samego końca i odstaw na około 1-2 minuty.
2) Po tym czasie wylej wodę ze szklanki. Pamiętaj, że ważny jest tutaj czas, a więc musisz prędko przetrzeć szklankę z wody i przykryć ukrojony kawałek masła. W innym wypadku szkło szybko utraci swoje ciepło, a cały proces trzeba będzie przechodzić na nowo.
Wspomnianą wodę nie musisz wylewać do zlewu. Jest to świeża i czysta woda, która może nadać się do późniejszego zastosowania. Możesz zatem wlać ją z powrotem do czajnika, aby później można było wykorzystać ją na inne sposoby.
3) Tak przykryte masło odstaw na około 4 minuty, a w tym czasie przygotuj inne potrzebne składniki do swojego posiłku. Po tym czasie zabierz szklankę i możesz śmiało korzystać z miękkiej kostki masła, którą z łatwością rozsmarujesz na kanapce.
Krojenie twardego masła
Podobny sposób można wykorzystać w momencie, kiedy mamy duże trudności z rozkrojeniem kostki masła. W takiej sytuacji wystarczy, że do wrzątku włożymy nóż na około 2 minuty. Następnie szybko wytrzyj ostrze z wody i rozkrój potrzebny kawałek masła. Nagrzany nóż z łatwością przejdzie przez masło, a dzięki temu nie musisz się siłować z kostką.