Chleb z naczynia żaroodpornego! Łatwy, pyszny i chrupiący
Obecnie większość z nas zrezygnowała z codziennych zakupów. Mała jest więc szansa na to, że dostaniemy świeże, chrupkie pieczywo. Warto więc, korzystając z większej ilości wolnego czasu, upiec chleb w domu samodzielnie. Wydaje Ci się, że to trudne? Otóż nie! Chleb z naczynia żarooodpornego jest pyszny, chrupki i łatwy w przygotowaniu.
Do przygotowania pysznego, domowe chleba będziesz potrzebować naczynie żaroodporne z pokrywką. Warto też wiedzieć, że ciasto na chleb będziesz musiała przygotować wieczorem, a upiec dopiero następnego dnia rano.
Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego
Składniki:
- 650g mąki pszennej
- 500 ml letniej wody
- 25g drożdży (świeżych)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki oleju roślinnego
- 50g sezamu
- 50g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
Przygotowanie:
-Drożdże i cukier wymieszaj wraz z pół szklanki ciepłej wody. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, dynię i słonecznik. Wymieszaj i dodaj rozpuszczone drożdże wraz z cukrem, olej oraz pozostałą wodę Dokładnie wszystko wymieszaj i owiń miskę folią. Pozostaw na całą noc w lodówce.
-Nazajutrz wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego bochenek na stolnicy posypanej mąką. Pozostaw na pół godziny pod przykryciem, aby ciasto lekko urosło.
-Piekarnik rozgrzej do 250 stopni i najpierw włóż do niego naczynie żaroodporne. Po kilku minutach, gdy naczynie się ogrzeje, wyjmij je ostrożnie i umieść w nim ciasto.
-Piecz chleb przez pół godziny pod przykryciem w 220 stopniach, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut.
-Gdy chleb się upiecze, wyciągamy go z piekarnika i czekamy aż całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy możemy go pokroić.