10 zasad mrożenia jedzenia!
Mrożenie to bardzo dobry sposób ułatwiający nam gromadzenie zapasów, a także chroni nas przed wyrzucaniem nadmiaru jedzenia. Taka sytuacja dopada nas najczęściej w okresie świątecznym. Mrozić można praktycznie wszystko. Całe dania, warzywa, owoce, pieczywo, zupy, sosy, a także mięso, zarówno surowe jak i po obróbce termicznej.
Dzięki mrożeniu możemy zaoszczędzić sobie czas, który spędzilibyśmy przy gotowaniu. Ważne jest, aby stosować się do odpowiednich reguł co do mrożenia i rozmrażania, a nasze mrożonki będą zarówno świeże jak i smaczne.
A więc, jakich zasad przestrzegać?
1. Schładzanie jedzenia przed zamrożeniem.
Gdy włożymy ciepłe jedzenie do zamrażalnika, podniesie ono panującą w nim temperaturę, co przyczyni się do rozmrażania innych produktów. A to już spowoduje, że pozostałe jedzenie zacznie się psuć.
2. Nie wolno zamrażać ponownie tego, co już było rozmrożone.
Spowoduje to rozwój bakterii, które prowadzą do psucia się jedzenia. Wyjątkiem są produkty gotowane między jednym, a drugim mrożeniem.
3. Stosowanie odpowiednich opakowań.
Najlepsze do mrożenia są plastikowe torebki strunowe. Charakteryzują się dobrą jakością i są odpowiednie do wielokrotnego stosowania. Pakowanie w torebki umożliwi również ciasne układanie produktów w zamrażalniku. Dzięki temu zamrażalnik będzie lepiej pracował.
4. Próżniowe pakowanie jedzenia.
Pakując jedzenie w woreczki, trzeba robić to tak, aby znalazło się w nich jak najmniej powietrza. Po włożeniu jedzenia do woreczka można ułożyć go na desce, spłaszczyć i przesuwać po nim dłonią w celu wypchnięcia pęcherzyków powietrza na zewnątrz.
5. Dzielenie posiłków na porcje.
Ważne jest, by przed zamrożeniem podzielić jedzenie na porcje. Na pewno będzie to łatwiejsze przed zamrożeniem niż po. W dodatku, gdy zajdzie potrzeba, wyjmiemy tyle porcji ile będzie nam potrzebne.
6. Należy pamiętać, że mrożenie nie zabija bakterii.
Dlatego nie wolno zbyt długo przechowywać mrożonego jedzenia. Gdy mamy mrożonki nieopisane i nie pamiętamy kiedy były zamrożone, lepiej je wyrzucić niż ryzykować zatruciem.
7. Trzeba opisywać mrożonki.
Na opakowaniu powinna się znaleźć nazwa produktu oraz data jej zamrożenia. Łatwiej będzie nam rozpoznać co znajduje się w woreczkach. Jedzenie mrożonek powinniśmy zacząć od najstarszych porcji.
8. Nie wolno zamrażać jedzenia, które jest nieświeże.
Wydaje się to być oczywiste, aczkolwiek niektórzy mogą o tej zasadzie zapomnieć. Mrożenie nieświeżego jedzenia nie przywróci mu świeżości. Do mrożenia nadaje się tylko jedzenie świeżo ugotowane i wystudzone.
9. Należy dbać o czystość zamrażalnika.
W przypadku dużego zalodzenia zamrażalnika należy go rozmrozić, gdyż w tym stanie nie będzie działał efektywnie. Zacznie słabo mrozić, a to pierwszy krok do psucia się jedzenia.
10. W trakcie przerw w dostawie energii, nie wolno otwierać zamrażalnika. Idealnie zamrożone jedzenie, w nieotwieranym zamrażalniku powinno wytrzymać do 24 godzin.
Czego nie wolno mrozić?
- Surowych jajek,
- Jajek ugotowanych na twardo,
- Warzyw z dużą ilością wody,
- Sosów na bazie jajka,
- Jogurtów naturalnych, śmietany, serków wiejskich,
- Ryb, które spędziły w lodówce kilka dni,
- Delikatnych ziół, po mrożeniu stracą świeżość i jędrność.
Zamrożone jedzenie najlepiej jest spożyć w przeciągu miesiąca. Dzięki temu nie straci ono tylu wartości odżywczych.