Jak zrobić zakwas na chleb + cenne wskazówki
Masz już dość gotowych wypieków z marketu? A może chcesz sam wyprodukować pachnący chleb? Jest jedno ale - potrzebujesz zakwasu żeby osiągnąć zamierzony cel.
Na początek potrzebujesz przepisu na zakwas oraz odpowiednich do niego składników. Zrobienie własnego zakwasu nie jest trudne więc zacznijmy od składników. Do wyrobu zakwasu potrzebujesz:
- odpowiednią mąkę,
- wodę,
- w zależności od typu mąki może być również potrzebny cukier.
Do wytworzenia zakwasu żytniego potrzebujemy żytniej mąki, wody oraz cukru. Czas przygotowania jednej porcji zakwasu to 7 dni. Dlaczego tyle? Zaraz wyjaśnimy wszystkie wątpliwości.
Zakwas żytni to mieszanina mąki oraz wody. W takiej mieszance rozwijają się bakterie oraz dzikie drożdże. Po odpowiednim czasie zacznie się unosić specyficzny lekko kwaskowaty zapach co oznacza, że zakwas jest gotowy do użycia. To dzięki gotowemu zakwasowi chleb nam pięknie wyrośnie.
Czas na wybór rodzaju mąki. Rodzajów mąki żytniej mamy kilka więc niektóra nadaje się bardziej niż inna. Najlepszą do wyrobu zakwasu będzie mąką z dużą ilością składników mineralnych. Ciemna barwa i wysoki typ mąki będzie dobrym wyborem.
Mąka żytnia która jest najlepsza do zakwasu to mąka z pełnego przemiału (typ 3000). Mąki razowej (typ 2000) również będziemy mogli użyć. Kolejną mąką jest mąka żytnia starogardzka (typ 1800), następnie mąka żytnia sitkowa ( typu 800, 950, 1400). To od nas zależy jakiego typu mąki użyjemy.
Oprócz wyżej wymienionych typów mąki możemy jeszcze zastosować mąkę żytnią pytlową (typu 650, 750) lub żytniej jasnej (typ 580). Jednak w tym przypadku do wody musimy dodać łyżeczkę cukru.Wybieramy duże naczynie, duży słoik będzie idealnym wyborem. Gaza lub kawałek papierowego ręcznika oraz gumka recepturka również będzie potrzebna. Słoika nie zakręcamy, a gazę zabezpieczamy gumką. Zakwas utrzyma wtedy właściwą temperaturę oraz odpowiednią ilość powietrza.
Do słoika wlewamy 4 łyżki wody przegotowanej (20-30 stopni) i wsypujemy 3 pełne łyżki mąki. Mieszamy drewnianą łyżką bądź wykałaczką. Zakrywamy gazą lub ręcznikiem, zabezpieczamy gumką i odstawiamy w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem mieszamy papkę. Kolejnego dnia dosypujemy 3 łyżki mąki oraz 2 łyżki wody. Wieczorem ponownie mieszamy. Przez kolejne 5 dni dosypujemy mąkę i dolewamy wodę. Nie zapominamy o wieczornym mieszaniu. Po ok 7 do 10 dni zakwas powinien być gotowy.
Po 3 dniach na wierzchu powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. To dobry znak. Jeśli na powierzchni wytrąca się woda należy zwiększyć ilość mąki i zmniejszyć dodawaną wodę. Gdyby pojawiła się pleśń zakwas należy niezwłocznie wyrzucić.
Warto zakwas zrobić z mąki o wysokim typie. Powodem dla którego zakwas nam nie zapracuje będzie zbyt zimna temperatura. Można podgrzać słoik w piekarniku do max 35-40 stopni. Gdy użyjemy zbyt gorącej wody lub wody z kranu również możemy nie uzyskać pożądanych efektów.
Jeśli pojawi się pleśń trzeba zakwas wyrzucić. Powodem może być brudny słoik lub pleśń która jest w powietrzu. Do słoika mogło również dostać się np. jedzenie. Mieszamy tylko czystą łyżką drewnianą lub patyczkiem do szaszłyku.
Latem zakwas trzymamy w spiżarni lub w kuchennej szafce. Zimą w pustym piekarniku lub przy grzejniku.