Dom

10 ciekawych sposobów na wykorzystanie papieru do pieczenia!

Niezbędny do domowych wypieków papier woskowany znajdziemy w prawie każdej kuchni. Ten brązowy pergamin ma jednak znacznie więcej do zaoferowania. W artykule przedstawiamy Wam jego najsprytniejsze zastosowania.

1. Usuwa brud

Papier do pieczenia możemy wykorzystać do mycia podłóg. Wystarczy owinąć kawałkiem papieru mop i przetrzeć nim zakurzoną lub brudną powierzchnię (na mokro lub sucho).

2. Przywraca blask

Jeśli chcesz, by po umyciu armatura w twojej łazience ładnie błyszczała, przetrzyj ją woskowanym kawałkiem papieru. Elementy będą się ładnie mienić, a warstwa wosku zapobiegnie gromadzeniu się na nich kropli wody.

 

3. Zabezpiecza przed rdzą

Elementy takie jak np. narzędzia ogrodnicze możesz powycierać papierem do pieczenia. Nie tylko usunie on resztki brudu i ziemi, ale także zabezpieczy ich powierzchnię przed rdzą.

 

4. Jest idealnym podłożem

Woskowana strona papieru do pieczenia do idealne podłoże do zrobienia ozdób z lukru plastycznego lub czekolady. Wystarczy, że utworzymy na jego powierzchni dekorację i włożymy ją na 30 minut do lodówki. Bez problemu zdejmiemy ją z woskowanej powierzchni i umieścimy na torcie.

 

5. Chroni drewno

Papierem do pieczenia możemy wyłożyć drewnianą deskę do krojenia, zanim przystąpimy do przyrządzania surowego mięsa. Dzięki temu deska nie wchłonie soków puszczonych przez mięso i łatwiej utrzymamy ją w czystości.

6. Ułatwia prasowanie

Przetarcie po stopce żelazka woskowaną stroną papieru do pieczenia ułatwi nam prasowanie. Dzięki temu zabiegowi żelazko z jeszcze większą łatwością będzie przesuwało się po powierzchni tkanin.

7. Woskuje zamki

Jeśli nie masz pod ręką mydła ani świecy, możesz natrzeć zamki woskowanym papierem. Niezawodnie zastępuje te znane nam produkty.

8. Chroni szafki kuchenne

Jeśli Twoje szafki kuchenne nie sięgają sufitu, to zapewne na ich powierzchni gromadzi się tłuszcz i kurz. Jest to nieuniknione, jednak dzięki woskowanemu papierowi łatwiej sobie z tym poradzisz. Wyłóż górne szafki arkuszami papieru i wymieniaj je, co kilka miesięcy, chroniąc w ten sposób meble i oszczędzając sobie pracy.

 

9. W sam raz do sera

Ser żółty powinien być przechowywany tak, by mógł oddychać, a jednocześnie nie wysychał. Dlatego papier woskowany idealnie się do tego nadaje, zapewniając jedno i drugie.

 

10. Gdy nie masz mąki

Zazwyczaj rozwałkowując ciasto, potrzebujemy odrobiny mąki, by ciasto nie przylegało do stolnicy. Z powodzeniem możemy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia, do którego nie będzie przywierało.

 

A Wy jak wykorzystujecie papier do pieczenia?

Popularne artykuły

Tę rybę warto jeść - nie zawiera toksyn jak inne popularne ryby i jest przepyszna

3 błędy podczas jedzenia, które powodują wzdęcia, niestrawność i zgagę!

Najlepsze książki na świąteczne prezenty