Siemię lniane może być trujące! Jak należy je spożywać?
W Polsce siemię lniane jest jednym z popularniejszych produktów należących do tzw. żywności superfood. Chętnie dodajemy je do ciastek, koktajli, sałatek, muesli czy jogurtów. Jednak nie każdy ma świadomość, że poza mnóstwem korzystnych właściwości – witamin oraz składników mineralnych, siemię lniane zawiera także składniki dla nas niekorzystne – glikozydy cyjanogenne. Powstawać z nich może bardzo toksyczny cyjanowodór. Jak w takim razie jeść siemię lniane, aby było ono dla nas bezpieczne?
Informacja o tym, że siemię lniane może być dla nas niebezpieczne, na pewno zaskoczy niejedną osobę. Specjaliści ds. żywienia zalecają, aby spożywać siemię lniane nawet codziennie. W różnych postaciach. Nie da się zaprzeczyć, że siemię lniane to bogactwo cennych witamin, składników mineralnych, flawonoidów, lecytyny czy też istotnych dla nas kwasów omega-3. Warto jednak pamiętać, aby siemię lniane spożywać z umiarem oraz przygotowywać je w bezpieczny sposób.
Badania wskazują, że w jednym kilogramie siemienia lnianego znajdować się może ok. 380 mg działającego toksycznie cyjanowodoru. Bezpieczna dla człowieka dawka to ok. 0,05 mg na 1 kilogram masy ciała na miesiąc. W związku z tym jaka dawka siemienia lnianego będzie dla nas bezpieczna? Łatwo wyliczyć, że dla człowieka ważącego 60 kg niebezpieczne będzie już zjedzenie 150 g zmielonego lnu. Na szczęście zjedzenie takiej ilości siemienia jest bardzo trudne. Spożywane nasiona bardzo szybko pęcznieją w żołądku, przez co zjedzenie większej ilości siemienia jest niemal niemożliwe.
W jaki sposób bezpiecznie spożywać siemię lniane? Oto 3 sposoby:
Zjadaj całe nasiona lnu.
Nasz układ pokarmowy nie jest w stanie strawić nasion lnu zjadanych w całości. W związku z tym znajdujące się w nich substancje szkodliwe nie będą się wydzielać. Jednak spożywanie nasion lnu w taki sposób może wspomóc jedynie naszą perystaltykę jelit. Znajdujące się w nasionach korzystne składniki, podobnie jak te toksyczne będą dla nas niedostępne.
Zalewaj nasiona gorącą wodą.
Korzystniejszym rozwiązaniem będzie zalewanie siemienia lnianego ciepłą wodą – w temperaturze powyżej 42 stopni. W ten sposób białko, które jest szkodliwe dla naszego zdrowienia, zostaje wystawione na działanie wysokiej temperatury i ulega rozkładowi. Dzięki temu nie dochodzi do wytrącenia się cyjanowodoru. Minusem tego rozwiązania jest fakt, że użycie gorącej wody prowadzi również do rozkładu kwasów omega-3, które stają się dla naszego organizmu niedostępne.
Miksuj nasiona lnu z kwaśnymi owocami.
Jest to zdecydowanie najkorzystniejszy sposób spożywania siemienia lnianego. Niekorzystne właściwości siemienia lnianego są w pewnym stopniu neutralizowane przez sam kwas solny znajdujący się w żołądku. Jednak jeżeli dodatkowo dodamy do siemienia lnianego owoce, np. cytrusy, to możemy mieć pewność, że spożywane w ten sposób siemię będzie dla nas bezpieczne. W związku z tym doskonałym pomysłem na spożywanie tych cennych nasion jest dodawanie ich do koktajli oraz musów bazujących na kwaśnych owocach. Można je przygotowywać samodzielnie w domu, przy pomocy blendera.
Mimo wielu korzystny właściwości siemienia lnianego warto pamiętać, aby nie spożywać go za dużo. Dzienna dawka siemienia nie powinna przekraczać 2-3 łyżeczek dziennie.