Jak zapakować jedzenie próżniowo, nie mając odpowiedniego sprzętu?
W porze letniej natura oferuje nam wiele owoców i warzyw. Nie jesteśmy w stanie wszystkiego zjeść, więc bardzo dobrym sposobem jest zamrożenie tych produktów. Dzięki temu zimą możemy nadal cieszyć się ich smakiem i zapachem oraz dostarczać organizmowi potrzebnych witamin. Taki sam sposób przechowywania można zastosować do mięs czy wyrobów cukierniczych. Praktycznie możemy zamrozić prawie wszystko.
Aby mrożonki zajęły jak najmniej miejsca warto zastosować w stosunku do nich zasadę próżniowego pakowania, a dopiero później mrozić. Dzięki temu mrozimy sam produkt bez powietrza, które może zajmować cenne miejsce w zamrażarce. Zaletą takiego pakowania jest również fakt, że dzięki temu np. mięso może być przechowywane nawet do 3 razy dłużej. Jeśli nie mamy lub nie chcemy kupować pakowarki próżniowej, wtedy warto zastosować inny trik, dzięki któremu zapakujemy produkty bez zbędnego powietrza. Przeczytajcie poniższy artykuł, aby go poznać.
Pakowanie próżniowe jest bardzo proste nawet jeśli nie mamy pakowarki próżniowej. Możemy sobie poradzić wtedy w inny sposób. Będą nam do tego potrzebne woreczki strunowe, które można dostać praktycznie w każdym sklepie. Ich rozmiary również są zróżnicowane dzięki czemu na pewno znajdziemy taki, który będzie nam pasował w stosunku do ilości produktu, jaki chcemy zamrozić.
Krok 1
Najlepiej woreczek, do którego chcemy zapakować produkt odpowiednio opisać, żeby później było nam łatwiej zidentyfikować jego zawartość. Na woreczku można więc umieścić datę mrożenia oraz opis towaru. Do tak przygotowanego opakowania wkładamy np. mięso.
Krok 2
Wlewamy zimną wodę do garnka, a następnie powoli wkładamy do niego mięso w woreczku. Opakowanie wkładamy do garnka do momentu, aż woda dotrze do zamknięcia woreczka. Pod wpływem ciśnienia wody, powietrze jest z woreczka „wyciskane”. Należy pamiętać, żeby zamknąć opakowanie przed wyciągnięciem go z wody, ponieważ powietrze znów do niego wróci, gdy go wyciągniemy.
Krok 3
Produkt został już zapakowany, więc teraz możemy go schować do zamrażarki i zabrać się za inne. Gdy produkt nie jest jeszcze zamrożony mamy możliwość odpowiedniego ułożenia go pośród innych mrożonek, ponieważ jest wtedy bardziej elastyczny. Warto o tym pamiętać, gdy chcemy schować do zamrażarki większą ilość woreczków.