Czym zastąpić ziemniaki? Oto kilka pomysłów
W polskiej kuchni w dawnych czasach ziemniaki były podstawą obiadu. Nikt nie pomyślałby nawet, że może ich zabraknąć do przysłowiowego schabowego. Jednak wszystko idzie do przodu i się rozwija. Tak samo jest również z kuchnią. Mamy coraz więcej dostępnych produktów sprowadzanych z różnych zakątków świata. Dzięki temu możemy dowolnie łączyć i zamieniać produkty według własnego uznania. Jeśli nie masz już pomysłu czym zastąpić ziemniaki , to zdecydowanie musisz przeczytać ten artykuł.
Polacy uwielbiają kartofle. Jednak gdy zjadamy je w nadmiarze, mogą one negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Przede wszystkim mogą doprowadzić do postania nadwagi i otyłości. Dlatego warto je ograniczyć i znaleźć ich zamienniki, aby bardziej dbać zdrowie. Czy w takim razie można zamienić ziemniaki w przygotowywanych posiłkach?
Bataty
Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które posiadają wiele substancji odżywczych. W ich skład wchodzi między innymi luteina, która pozytywnie wpływa na poprawę wzroku. Bataty zawierają również wapń, fosfor, potas, magnez i żelazo. Są pełne witamin z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwasu foliowego i witaminy E. Spowalniają wchłanianie cukrów i mają niski indeks glikemiczny.
Topinambur
Topinambur to roślina, która ma bardzo charakterystyczny smak. Jej spożywanie pomaga regulować ciśnienie oraz obniża poziom złego cholesterolu. Słonecznik bulwiasty, bo tak też jest nazywany, charakteryzuje się również pozytywnym oddziaływaniem na pracę naszego organizmu, poprzez dodatni wpływ na układ nerwowy, trawienny oraz działanie mięśnia sercowego.
Makarony
Ziemniaki można z łatwością zastąpić również różnego rodzaju makaronami. Może to być makaron z soczewicy, cieciorki, fasoli czy nawet groszku. Ten zamiennik dostarczy nam nie tylko wymaganej dawki energii ale również odpowiedniej dawki białka. Obecnie można zrobić makaron nawet z warzyw, np. z marchewki, cukinii czy ogórka.
Ryż
Gdy znudzą nam się już kartofle, możemy je również zastąpić ryżem. Istnieje wiele odmian tego składnika, od białych po pełnoziarniste, przez długie, krótkie oraz te z różnym czasem gotowania. Najlepszym wyborem będzie ryż brązowy lub paraboiled, ponieważ mają one więcej składników odżywczych niż tradycyjny, biały ryż.
Kasze
Innym składnikiem, którym można zastąpić ziemniaki są wszelkiego rodzaju kasze. W tym temacie mamy również duży wybór. Możemy pokusić się o ugotowanie kaszy gryczanej, pęczak czy perłowej. Do wyboru jest również kasza bulgur lub jaglana. Warto spróbować wszystkich możliwości, aby przekonać się jaki tym kaszy najbardziej nam smakuje.
Inne zamienniki
Inną alternatywą do wyżej wymienionych zamienników, może być np. puree z marchewki. Bardzo łatwo je przyrządzić, a poza tym regularnie spożywana marchewka wzmacnia wzrok oraz odporność. Można pokusić się również o podanie do obiadu obrobionych pieczarek, które także mogą zastąpić ziemniaki. Ich spożywanie reguluje poziom glukozy oraz złego cholesterolu. Są też świetnym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego.