6 produktów, które NIGDY nie powinny znaleźć się w plastikowych opakowaniach
Plastikowe opakowania to wygodne rozwiązanie dla każdego z nas. Z łatwością możemy zapakować przygotowaną żywność lub różne produkty do plastikowego pudełka, lub worka, a następnie spakować do torby lub schować do lodówki. Okazuje się jednak, że nie każdy produkt nadaje się do takiego przechowywania. Dowiedz się, co nigdy nie powinno być zamknięte w plastikowym opakowaniu.
Mleko i produkty mleczne
Plastikowe opakowanie jest dobrym rozwiązaniem na chwilowe przechowywanie. Mleko lub nabiał w takim opakowaniu mogą pozostać na kilka godzin. Bardzo szybko jednak dochodzi do reakcji różnych bakterii, które powodują szybsze gnicie. Plastik zapewnia szybkie i duże zmiany temperatur, co nie jest najlepszym rozwiązaniem dla mleka i produktów mlecznych.
Szczególną uwagę należy zwrócić na ser. Produkt ten wydziela wodę, która osiada w kącikach plastikowego produktu. Jest to zatem idealny początek dla rozwinięcia się pleśni.
Jajka i wyroby z jajek
Surowe jajka nigdy nie powinny się znaleźć w kontakcie z plastikiem. Takie przechowywanie produktu doprowadza do szybszego rozmnożenia się salmonelli lub bakterii E.coli. To następnie sprawia, że surowe jajka są bardziej narażone na działanie tych mikroorganizmów. Najlepiej jest zatem przechowywać je w specjalnych pojemnikach na jajka.
Gorące napoje
Plastik w kontakcie z wysoką temperaturą wydziela trujące substancje. Ważne jest zatem, aby nie korzystać z plastikowych kubków, jeśli planujemy napić się herbaty, kawy czy innych gorących napojów. Jeśli nie masz innej możliwości, to upewnij się, że napój jest odpowiednio wystudzony.
Ciepłe potrawy
Tutaj również pojawia się taki sam problem, co przy napojach. Zupy lub inne ciepłe potrawy mogą być umieszczone w plastikowym pojemniku po uprzednim wystudzeniu. W innym przypadku dojdzie do reakcji. Co więcej, plastik zmienia smak napojów czy potraw, a więc nie możemy delektować się przepysznym smakiem.
Sałatki
Plastikowe opakowanie jest dobrym, ale chwilowym rozwiązaniem na przechowywanie sałatek. Chroni pokrojone produkty przed szybkim popsuciem, ale na dłuższą metę zaczyna być szkodliwe. Jeśli sałatka zbyt długo znajduje się w opakowaniu, to zaczyna tracić swój smak, a co ważniejsze, traci swoje właściwości odżywcze, które są nam bardzo potrzebne.
Przetwarzane mięso
Takie produkty bardzo szybko tracą swoją świeżość, smak, zapach oraz substancje i wartości odżywcze. W przypadku panierowanych filetów zmienia się nawet struktura. Nie warto zatem pakować przetwarzanego mięsa w plastikowe opakowania, jeśli zależy nam na długiej świeżości.