Kulinaria

Wybieraj tylko takie pączki! Poznaj 6 najważniejszych cech dobrego i smacznego pączka

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W ten dzień wiele osób zabierze się do domowych wypieków. Inni jednak postanowią udać się do pobliskiej piekarni po gotowe, pyszne pączki. Jak wybrać w sklepie świeże i pyszne pączki? Jakie cechy posiadają? A czego należy unikać?

Po czym poznać świeże i dobre pączki w cukierni?

Legenda głosi, że zjedzenie choćby jednego pączka w tłusty czwartek wróży nam szczęście do końca roku. Jednak pączek pączkowi nierówny. Bez względu na to, czy wierzysz w legendy, czy po prostu masz ochotę na słodkiego pączka, wybierz dobrze.

1. Biała obręcz na pączku

Jedną z najważniejszych cech dobrego pączka jest biała obwódka. Jeśli pączek cały się brązowy, oznacza to, że został usmażony na oleju o nieodpowiedniej temperaturze. To z kolei oznacza, że wchłoną nieporównywalnie więcej tłuszczu. 

2. Kolor

Pączek nie powinien być zbyt ciemny. Może to oznaczać, że dodano do niego zbyt dużo cukru - co nie jest dla nas najzdrowsze.

3. Lukier

Lukier na pączku powinien być gładki. Jeśli jest popękany, wysuszony to znaczy, że pączek nie jest najświeższy, a do lukru dodano zbyt dużo cukru. 

4. Zapach

Ważnym elementem jest również zapach pączka. Jeśli jest słodki, świeży i apetyczny to znaczy, że pączek prawdopodobnie jest dobrej jakości. Unikaj pączków, które pachną starym olejem!

5. Kształt

Pączki miewają różne kształty. Jeśli jednak widzisz, że pączek miał mieć okrągły kształt, a jest spłaszczony, czy pognieciony - wybierz inne.

6. Miejsce

Nie tylko wygląd i zapach pączka jest ważny. Najważniejsze okazuje się miejsce, w którym pączki kupujemy. Pączki z supermarketów zazwyczaj zawierają sztuczne dodatki, konserwanty, spulchniacze. Zarówno w cieście, jak i w nadzieniu. Warto więc udać się po czwartkowe pączki do piekarni lub cukierni. Tam zazwyczaj dostaniemy pączki dużo lepszej jakości.

Popularne artykuły

Jak rozmrażać zamrażarkę?

Pokochać kuchnię.

Czy to koniec opłacalności fotowoltaiki? Zmiany od 1 kwietnia 2022 roku.