Wybieraj tylko takie pączki! Poznaj 6 najważniejszych cech dobrego i smacznego pączka
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W ten dzień wiele osób zabierze się do domowych wypieków. Inni jednak postanowią udać się do pobliskiej piekarni po gotowe, pyszne pączki. Jak wybrać w sklepie świeże i pyszne pączki? Jakie cechy posiadają? A czego należy unikać?
Po czym poznać świeże i dobre pączki w cukierni?
Legenda głosi, że zjedzenie choćby jednego pączka w tłusty czwartek wróży nam szczęście do końca roku. Jednak pączek pączkowi nierówny. Bez względu na to, czy wierzysz w legendy, czy po prostu masz ochotę na słodkiego pączka, wybierz dobrze.
1. Biała obręcz na pączku
Jedną z najważniejszych cech dobrego pączka jest biała obwódka. Jeśli pączek cały się brązowy, oznacza to, że został usmażony na oleju o nieodpowiedniej temperaturze. To z kolei oznacza, że wchłoną nieporównywalnie więcej tłuszczu.
2. Kolor
Pączek nie powinien być zbyt ciemny. Może to oznaczać, że dodano do niego zbyt dużo cukru - co nie jest dla nas najzdrowsze.
3. Lukier
Lukier na pączku powinien być gładki. Jeśli jest popękany, wysuszony to znaczy, że pączek nie jest najświeższy, a do lukru dodano zbyt dużo cukru.
4. Zapach
Ważnym elementem jest również zapach pączka. Jeśli jest słodki, świeży i apetyczny to znaczy, że pączek prawdopodobnie jest dobrej jakości. Unikaj pączków, które pachną starym olejem!
5. Kształt
Pączki miewają różne kształty. Jeśli jednak widzisz, że pączek miał mieć okrągły kształt, a jest spłaszczony, czy pognieciony - wybierz inne.
6. Miejsce
Nie tylko wygląd i zapach pączka jest ważny. Najważniejsze okazuje się miejsce, w którym pączki kupujemy. Pączki z supermarketów zazwyczaj zawierają sztuczne dodatki, konserwanty, spulchniacze. Zarówno w cieście, jak i w nadzieniu. Warto więc udać się po czwartkowe pączki do piekarni lub cukierni. Tam zazwyczaj dostaniemy pączki dużo lepszej jakości.