Kulinaria

Kupujesz chleb krojony, czy w całości? Musisz o tym wiedzieć

Chleb jest podstawowym produktem spożywczym w większości polskich domów. Przyrządzamy z niego kanapki, tosty,  jemy do jajecznicy, czy zup. Kiedyś mieliśmy dostęp jedynie do chleba w całości. Jednak od lat możemy już kupować chleb krojony. Który okaże się lepszym wyborem?

Chleb krojony to ogromne ułatwienie. Nie musimy męczyć się z krojeniem zbyt miękkiego, rozwalającego się chleba, unikamy okruszków i nie musimy brudzić deski do krojenia. Po prostu wyciągamy kromkę z woreczka i gotowe. 

Taki chleb krojony jest maszynowo niedługo po wystygnięciu. Następnie pakowany jest w woreczki, aby utrzymać kształt i wilgoć. Jednak pomimo tego, chleb krojony bardzo szybko traci swoje walory smakowe. Dzieje się tak dlatego, że po pokrojeniu następuje już proces utleniania. Chleb zaczyna oddawać wilgoć, smak i szybciej usycha. 

Chleb w całości może nie jest najwygodniejszy w spożywaniu, ale smakiem zdecydowanie przewyższa chleb krojony. Bochen jest niejako zamknięty skórką. Dzięki temu smak, wilgoć i aromat chleba nie ma jak się ulotnić. Jest jednak pewien sposób, aby cieszyć się wygodą i smakiem jednocześnie. Wystarczy skorzystać z krajalnic do chleba, które są już we wszystkich sklepach między innymi Kauflandu i Lidla.

Świeży bochenek chleba (w tych sklepach wypieka się je na miejscu) możesz w sklepie pokroić. Jego walory smakowe nie przepadaną zanim dotrzesz do domu. Jeśli jednak kupujesz chleb w niewielkich piekarniach, możesz zapytać sprzedawcę o możliwość pokrojenia chleba na krajalnicy. 

Jeśli chcesz przekonać się, który chleb smakuje bardziej Tobie, kup dwa takie same chleby w tym samym sklepie. Jeden niech będzie krojony, a drugi w całości. Potem porównaj smaki i przekonaj się sama.

Popularne artykuły

UWAGA: Nawet 5 tys. zł kary za zbieranie grzybów? Regulacje, które musisz znać!

Nowa funkcja Instagrama w fazie testów!

Dlaczego zęby żółkną? 3 główne powody