Kulinaria

W jakiej kolejności łączysz składniki na naleśniki? Wiele osób popełnia ten błąd!

Wiele osób zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, że kolejność łączenia składników na ulubione naleśniki ma duże znaczenie. Kolejność dodawania składników sprawia, że naleśniki są o wiele lepsze w smaku. Jaka więc jest odpowiednia kolejność?

Kolejność dodawania składników na naleśniki

Wiele osób po prostu wrzuca wszystkie składniki do miski i miksuje. Czasami zdarza się, że ciasto po prostu nie wyjdzie. Warto więc znać odpowiednią kolejność. W pierwszej kolejności powinniśmy wbić do miski jajka i delikatnie je roztrzepać. Następnie dolewamy do masy jajecznej mleka i ewentualnie trochę gazowanej wody. Na koniec, stale miksując lub mieszając trzepaczką stopniowo dosypujemy mąkę. W zależności od tego, czy chcesz zrobić naleśniki na słodko czy na wytrawnie, dosypujemy cukier lub sól.

Takie przygotowanie zapewni, że ciasto będzie doskonale napowietrzony, a naleśniki puszyste. 

Przepis na idealne naleśniki Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1.5 szklanki mleka
  • 1.5 szklanki wody gazowanej

Ubij jajka w misce ze szczyptą soli. Wymieszaj wodę z mlekiem i dodaj do jajek. Następnie dosypuj przesianą przez sitko mąkę, stale mieszając trzepaczką lub mikserem. Naleśniki smaż na klarowanym maśle. Zyskają dzięki temu złoty kolor i pyszny smak. 

Super trik

Jeśli chcesz usmażyć naleśniki w łatwy sposób, wypróbuj trik z butelką. Przygotowane ciasto wlej do butelki 1,5 litra, najlepiej po wodzie mineralnej. Następnie wylewaj ciasto na rozgrzaną patelnię. Dzięki temu dużo łatwiej usmażysz naleśniki, niż jakbyś miała rozprowadzać ciasto za pomocą chochelki. 

Popularne artykuły

Twoje ulubione słodycze znikną ze sklepów!? Rząd planuje zaostrzenie przepisów!

Jak rozpoznać CHIŃSKI CZOSNEK i jaka jest różnica pomiędzy POLSKIM CZOSNKIEM?

Magda Gessler ma jeszcze jedną córkę. Jej pasierbica to przeciwieństwo Lary