Dlaczego niektóre jajka mają szarą obwódkę wokół żółtka?
Jajka są podstawą żywienia wielu osób. Zazwyczaj jemy na śniadanie w różnej postaci. Jajecznica, jajka sadzone, czy gotowane to świetny, pełnowartościowy posiłek. Po ugotowaniu jajek na twardo czasami możemy zauważyć jednak, że wokół żółtka widnieje sina obwódka. Skąd się ona bierze?
Gotowane jajka
Gusta dotyczące gotowanych jajek są różne. Niektórzy wolą jeść jajka na miękko, z lekko ściętym żółtkiem, inni preferują całkiem rozpływające się żółtko, a jeszcze inni jedzą tylko jajka na twardo z całkowicie ściętym żółtkiem. Właśnie w tym ostatnim przypadku czasami zdarza się, że wokół żółtka pojawia się sina/szara obwódka. Czy takie jajka powinniśmy jeść?
Szara obwódka wokół żółtka
Szara obwódka wokół żółtka jest wynikiem zbyt długiego gotowania. Okazuje się, że jeśli gotujemy jajko przez więcej niż 10 minut, z żółtka wytrąca się połączenie siarki z żelazem. Takie jajka możemy jeść bez żadnych obaw. Problem ten jest jedynie natury estetycznej.
Zbyt długie gotowanie ma jednak inną wadę - pozbawia jajka niektórych wartości odżywczych. Obróbka termiczna powinna więc być tak krótka, jak to możliwe.
Jeśli więc nie lubisz jeść jajka na miękko (zawiera więcej witamin i cennych składników odżywczych) to gotuj je nie dłużej niż 7 minut. Dzięki temu ugotujesz jajko na twardo, ale go nie przegotujesz.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jajka to przede wszystkim źródło zdrowego białka. Najwięcej białka znajdziemy jednak w żółtku, a nie w białku. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B. Są one również bogactwem składników mineralnych: żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu fosforu, potasu, sodu i wapnia.
Warto spożywać jajka również ze względu na zawartość kwasów omega - 3, które są niezwykle potrzebne naszemu organizmowi. Co więcej, obniżają poziom złego cholesterolu.