Filet z kurczaka w plastiku? Dowiedz się, jak sprawdzić jego świeżość!
Polacy uwielbiają drób i bardzo często sięgają w sklepach po kurczaka. Jest to produkt, który idealnie gra z innymi potrawami, a więc bardzo często znajduje się w naszych sklepowych koszykach. Zazwyczaj jednak, zamiast wybierać mięso na specjalnych stoiskach z mięsem, sięgamy już po specjalnie obrobione, które wystarczy jedynie wyciągnąć z plastikowego opakowania i przemyć. Jak zatem sprawdzić świeżość takiego mięsa?
Kolor
Kolor mięsa jest bardzo istotną wskazówką, jeśli chodzi o świeżość. Mięso kurczaka powinno mieć przede wszystkim jasnoróżowy kolor. Ewentualnie mogą pojawiać się różne odcienie tego koloru. Uwagę jednak powinien zwrócić kolor szary lub żółty. Jeśli dostrzegamy te barwy na mięsie, to istnieją wysokie szanse, że produkt jest już nieświeży.
Tłuszcz
Małe ilości tłuszczu o jednolitym żółtym kolorze są dobrym sygnałem. Oznacza to, że mięso jest dobre, a kury były hodowane w odpowiednich warunkach. Jeśli jednak kolor tłuszczu wywołuje wątpliwości lub ilość jest martwiąca, to lepiej nie kupuj takiego produktu. Warto zwrócić również uwagę na tłuste naleciałości na mięsie.
Miękkość
Aby jeszcze bardziej przekonać się o świeżości mięsa, to wystarczy nacisnąć na nie palcem. Świeże mięso jest jędrne i sprężyste, a więc powinno wrócić do poprzedniej formy. Jeśli jednak tak się nie dzieje, to jest to jasny sygnał o braku świeżości.
Jaki kurczak jest najlepszy?
Wraz z jakością mamy do czynienia z ceną. Oczywiste jest, że tani kurczak nie będzie dużo kosztował. Z takim też produktem mamy najczęściej do czynienia w sklepach. Brojlery dojrzewają w bardzo krótkim czasie – do 40 dni. Karmione są paszą przemysłową oraz rozwijają się w tragicznych warunkach, z małą ilością miejsca do poruszania się. Taki drób kosztuje jednak około 6-7 zł na kilogram.
Średnią opcją przy wyborze mięsa są kurczaki zagrodowe. Dojrzewają one dłużej niż 56 dni oraz karmione są paszą rośliną. Ich proces dojrzewania również znacznie różni się od brojlerów. Kurczaki zagrodowe mogą swobodnie się przemieszczać i mają ciągły dostęp do naturalnego światła, świeżego powietrza oraz wolnego wybiegu. Kosztują jednak nieco więcej, bo ich cena zaczyna się od 13 zł na kilogram.
Najzdrowszym rodzajem kurczaka są te z wolnego wybiegu. Zwierzęta te żyją w bardzo dobrych warunkach. Dostają dobrej jakości paszę, mogą śmiało spacerować po wolnym wybiegu na świeżym powietrzu. Posiadają dużo przestrzeni i swobody. Pochodzą one z certyfikowanych hodowli, które zapewniają bardzo wysoką jakość. Takie mięso kosztuje natomiast około 45 zł na kilogram.
Kupując zatem pakowanego kurczaka, bardzo ważne jest, aby czytać etykietę. Nie warto nabierać się na ładne ilustracje widniejące na opakowaniu. Dobre mięso będzie posiadało prawidłowe symbole certyfikatów, które dają pewność dobrej jakości produktu.