Każdy miód działa inaczej na organizm! Który wybrać, aby pozbyć się tych dolegliwości?
Miód to nie tylko słodycz, to także masa właściwości prozdrowotnych. Koi nerwy, poprawia trawienie, wzmacnia serce. Działa lepiej niż niejeden antybiotyk dzięki działaniu antybakteryjnemu. Jest także nieocenionym kosmetykiem i preparatem gojącym rany.
Naturalny, pszczeli miód to lekarstwo o szerokim spektrum działania. Ponadto dzięki słodkiemu smakowi i przyjemnemu zapachowi chętnie wykorzystujemy go także w kuchni. Jednak jest kilkanaście różnych rodzajów miodu. Przyjrzyjmy się im i sprawdźmy, które mniej lub bardziej przydadzą się akurat nam.
Miód gryczany
- Ochrania i odtruwa wątrobę
- Działa antynowotworowo
- Wspomaga układ nerwowy
- Chroni nasze nerki
- Przyspiesza gojenie się ran
- Wspomaga układ krążenia
- Odżywia mięsień sercowy
- Jest najlepszym antybiotykiem wspierającym leczenie kaszlu, przeziębienia a nawet grypy
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Przydatny w leczeniu anemii
Miód malinowy
- Działa napotnie i rozgrzewająco i przeciwgorączkowo
- Wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych
- Wzmacnia serce
- Zapobiega miażdżycy
- Stosowany w nieżycie jelit i żołądka
- Przeciwdziała niedokrwistości
Miód rzepakowy
- Wspomaga wątrobę i trzustkę
- Niweluje wzdęcia, zgagę i mdłości
- Wzmacnia serce i układ krążenia
- Spowalnia postępowanie miażdżycy
- Reguluje ciśnienie krwi
- Poprawia koncentracje
- Wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych
- Przyspiesza gojenie się ran
Miód lipowy
- Łagodzi stres
- Korzystnie wpływa na układ nerwowy
- Wzmacnia serca
- Wspiera układ krążenia
- Działa moczopędnie
- Wspomaga leczenie gronkowca
- Łagodzi stany zapalne i działa przeciwgorączkowo
- Pomaga w leczeniu górnych i dolnych dróg oddechowych
Miód wielokwiatowy
- Łagodzi objawy alergii
- Zwalcza anemię
- Przeciwdziała próchnicy
- Wzmacnia układ pokarmowy
- Wzmacnia serce
- Pozytywnie wpływa na układ krążenia
- Wspomaga odporność psychiczną jak i fizyczną
- Odżywia i wygładza skórę
Miód akacjowy
- Wspomaga pracę nerek i układu moczowego
- Działa rozkurczowo
- Pomaga zwalczyć przeziębienie i infekcje układu oddechowego
- Koi nerwy
- Leczy bezsenność
- Leczy wrzody żołądka i dwunastnicy
- Pomaga na refluks
- Wspiera układ pokarmowy
- Wzmacnia odporność
Miód wrzosowy
- Łagodzi stres i napięcie
- Leczy stany zapalne organizmu – jamy ustnej, gardła, jelit i żołądka
- Wspiera nasz układ odpornościowy
- Wspomaga układ moczowy
- Łagodzi objawy przerostu gruczołu krokowego
- Pomocny przy biegunce jak i zaparciach
Miód spadziowy
- Koi nerwy
- Przyspiesza procesy gojenia się ran
- Wspiera układ odpornościowy
- Ma działanie wykrztuśnie
- Wspomaga pracę nerek
- Wspomaga pracę serca
Z wiedzą na temat działania poszczególnych gatunków miodu możemy cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale i korzystać z ich zdrowotnego działania.