Kulinaria

Jakiego śledzia nie powinniśmy jeść? Rady Magdy Gessler

Jak nakazuje tradycja, na wilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw. Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kutia no i oczywiście ryby czy śledzie w różnej postaci to tylko niektóre z nich. Aby przygotowane dania były smaczne i zdrowe, warto przy robieniu zakupów wybierać tylko świeże i sprawdzone produkty. Takie same zasady mają zastosowanie również przy wyborze ryb.

Dobry śledź to śledź z głową

Tematem śledzi zajęła się niegdyś Magda Gessler. W celu podzielenia się świątecznymi trikami i przepisami, założyła swój kanał na YouTube. Jeden z jej filmików został poświęcony śledziom, a konkretnie ich odpowiedniej obróbce przed spożyciem. Restauratorka zwróciła uwagę na fakt, że śledzie z kubełka, które wielu z nas kupuje, są tylko zanurzane w słonej wodzie. Oznacza, to że jest to prawie surowaryba, nie poddana żadnej obróbce termicznej. Śledź, który bezpośrednio nadawałby się do jedzenia, powinien być wcześniej zasolony, pochodzić z beczki oraz mieć głowę. Takie ryby jednak w sezonie świątecznym zdarzają się rzadko .

Pasożyty w rybach

Śledzie ale również i większość innych ryb posiadają w sobie tasiemce, jaja tasiemca lub inne pasożyty – tak twierdzi Pani Gessler. Takie zdanie mają również inni eksperci i przyznają oni rację restauratorce. Pani dr Katarzyna Nadolna–Ałtyn, która na co dzień pracuje w Morskim Instytucie Rybackim PIB w Gdyni, mówi że w dziko żyjących rybach znajdują się pasożyty i jest to zjawisko globalne. Patroszenie ryby przed sprzedażą, eliminuje tylko pasożyty żyjące w jej układzie pokarmowym. Według przepisów europejskich, zanim ryba trafi do sprzedaży powinna zostać poddana obróbce termicznej. Oznacza to, że musi być ona mrożona przez 24 godziny w temperaturze około -20 stopni.

Co zrobić, gdy kupimy surową rybę?

Czasami zdarza nam się kupić surową rybę i wtedy nie jesteśmy pewni czy możemy ją zjeść. W takim wypadku należy wystawić ją na obróbkę termiczną. Najbezpieczniej będzie ją zamrozić lub usmażyć. Dzięki temu pozbędziemy się niechcianych pasożytów lub ich jaj. Poddanie ryby marynacie lub soleniu nie spowoduje śmierci tych szkodników.

Najczęstsze pasożyty

Do najczęstszych pasożytów jakie można spotkać w rybach należy zaliczyć nicienie. Przede wszystkim chodzi tu o ich larwy należących do rodziny Anisakidae. Ta odmiana nicieni żyje w wszystkich morzach i oceanach. Atakują one prawie wszystkie gatunki ryb takie jak dorsze, tuńczyki, makrele śledzie, halibuty czy sardynki oraz wiele innych. Jak widać są to ryby, które często i chętnie jadamy. Dlatego warto kupować je od sprawdzonych sprzedawców lub własnoręcznie poddawać obróbce termicznej, aby mieć pewność, że nie mają w sobie pasożytów.

Popularne artykuły

Często kupujesz parówki? Dowiedz się, co tak naprawdę zjadasz!

Kolor chryzantem ma ogromne znaczenie! Uważaj, jaki kolor kupujesz!

Dziecko nabiło sobie guza - co robić?