Oto co się stanie, kiedy zaczniesz pić wodę z kurkumą każdego ranka
Kurkuma to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. W kuchni wykorzystywana jest zarówno indywidualnie, jak i jako składnik wielu mieszanek przypraw, takich jak curry czy garam masala. Nie bez przyczyny kurkuma jest w tradycyjnych kulturach azjatyckich wykorzystywana od wieków jako produkt leczniczy. Badania dowodzą, że jest to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie!
Prozdrowotne właściwości kurkumy
Wszystkie prozdrowotne właściwości kurkumy związane są z zawartością kurkuminy, czyli silnego przeciwutleniacza. Ma on szereg zbawiennych właściwości i może być skutecznie stosowany na infekcje bakteryjne. Co więcej, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Wykazano także antynowotworowe właściwości kurkuminy i jej zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu.
Lepsze trawienie
Kurkuma wpływa pobudzająco na układ trawienny. Wprawdzie może u niektórych wzmagać apetyt, ale jednocześnie pobudza intensywność procesów w układzie pokarmowym i sprzyja rozkładowi niektórych składników pokarmowych. Spożywana regularnie z pewnością wspomoże odchudzanie.
Szklanka wody z kurkumą każdego dnia
Ze względu na prozdrowotne właściwości kurkumy, warto każdy dzień rozpocząć od wypicia szklanki wody z łyżeczką kurkumy. Takie połączenie nie tylko dobrze nastroi nasz układ pokarmowy, ale również dobrze nawodni nasz organizm, dzięki czemu z większą energią rozpoczniemy nowy dzień.
Napoje z kurkumą
Sam smak kurkumy może nam nie do końca odpowiadać, więc możemy równie dobrze przygotować napoje z dodatkiem kurkumy. Obecność innych składników nie zmniejszy działania kurkuminy! Możliwości mamy mnóstwo. Dodatki nie tylko polepszą smak napoju, ale dostarczą dodatkowych substancji odżywczych. Warto więc dodać do wody z kurkumą miodu, soku z wybranych cytrusów czy innych przypraw, takich jak cynamon.
Przykładowy napój z kurkumą:
- 250 ml wody (można użyć równie dobrze zimnej jak i ciepłej wody)
- łyżeczka miodu
- sok z jednej połówki cytryny lub z ćwiartki grapefruita
- 1 płaska łyżeczka do herbaty kurkumy
Składniki wystarczy dokładnie wymieszać. Najlepiej wypić do pół godziny od przygotowania, bowiem zachodzi utlenianie i niektóre składniki z czasem wytracają się z przygotowanego napoju!
Postaw na jakość
Wybieraj kurkumę z upraw ekologicznych. Cała jej wartość może zostać zniszczona przez nadmierne używanie chemicznych środków ochrony roślin. Sprawdzaj producenta i kraj pochodzenia. Jeżeli kupujesz świeży korzeń kurkumy (a ten coraz częściej można znaleźć w polskich sklepach) uważaj na plamki pleśni i wybieraj twarde, mięsiste kawałki tego kłącza.
Pamiętaj o prawidłowym przechowywaniu
Żeby kurkuma zachowała swoje prozdrowotne właściwości trzeba pamiętać o odpowiednim jej przechowywaniu. Jeżeli korzystamy z gotowej, suszonej przyprawy, postarajmy się przechowywać ją w suchym, szczelnym pojemniku z dala od wilgoci. Najlepiej sprawdzą się szklane słoiki. Unikajmy plastiku! Świeży korzeń kurkumy trzymamy w lodówce przez maksymalnie kilka dni. Nadmiar możemy zetrzeć na tarce i zamrozić w formie do robienia kostek lodu. Zyskamy wtedy świetny dodatek do chłodzących napoi w lecie!