Dlaczego nie należy wyrzucać skórki od pomarańczy?
Wyrzucając skórkę z pomarańczy nie myślimy o tym jak dobroczynny wpływ może mieć ona na nasze zdrowie. W tym artykule dowiesz się jak ją wykorzystać i poznasz jej właściwości.
Skórka zawiera dużo składników odżywczych, oto przykłady kilku z nich.
Witamina C jej dobroczynny wpływ na nasz układ odpornościowy jest wszystkim dobrze znany. Ujędrnia skórę twarzy i szyi.
Witamina A pełni wiele ważnych funkcji w organizmie - jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Poza tym witamina A poprawia wygląd skóry zapobiegając przebarwieniom.
Witaminy z grupy B są odpowiedzialne przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego - łagodzą napięcie nerwowe, poprawiają nastrój i sprawność intelektualną.
Fitoskładniki działają antyoksydacyjnie (usuwają wolne rodniki) i odkwaszają organizm.
Wspierają system immunologiczny człowieka wspomagają również komunikację między komórkami.
Zmniejszają poziom tych hormonów, które wydzielane w nadmiarze, mogą spowodować zakwaszenie organizmu i problemy zdrowotne.Wspomagają przemianę beta-karotenu do witaminy A.
Flawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe antyagregacyjne (osłabiające zdolność płytek krwi do tworzenia skrzeplin), antyarytmiczne, hipotensyjne (obniżające ciśnienie tętnicze krwi), rozkurczowe, moczopędne, detoksykujące,przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe,przeciwalergiczne.
Pektyna ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Po pierwsze pektyna ma zdolność wiązania cholesterolu w jelita co zapobiega jego wchłanianiu do krwiobiegu. Pektyny obniżają tempo wchłaniania się tłuszczów. Dieta bogata w pektyny pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, który jest niekorzystny dla naszego organizmu.
Magnez stabilizuje pracę układu nerwowego, usprawnia pracę szarych komórek. Bierze udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Ma działanie uspokajające oraz wpływa na poprawę zdolności zapamiętywania.
Odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,Wspomaga zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Jednak składniki odżywcze to nie jedyny atut skórek z pomarańczy. Peelingi znajdujące się w owocu działają jak naturalny wybielacz skóry twarzy, zapobiegają one wyprysków i przebarwieniom. Mało tego zawierają one wysoką ilość przeciwutleniaczy które spowalniają proces starzenia się. Maseczka przygotowana z użyciem sproszkowanej skórki pomarańczowej ma działanie złuszczające co oznacza że pomaga ona w leczeniu trądziku .Limonen usuwa przebarwienia dzięki czemu skórki wykazują działanie wybielające zęby. Herbata z pomarańczy pomaga w proces odchudzania dzięki zawartości przeciwutleniaczy takich jak na przykład witamina C. Warto spożywać skórkę która z powodu wysokiej zawartości błonnika wspomaga pracę jelit i pomaga w wypróżnianiu.
Co ciekawe pomarańcza ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, dzięki intensywnemu zapachowi odstrasza mrówki, komary oraz inne insekty.
Dla fanów ogrodnictwa również mamy dobrą wiadomość, odpadki i skórki pozostałe po zjedzeniu pomarańczy doskonale nadają się na kompost z powodu wysokiej zawartości azotu.
Jak myć cytrusy?
Jeśli chcemy zjeść tylko sam miąższ wystarczy umyć pomarańcze pod bieżącą wodą (około 60-70°C), najlepiej wykorzystując do tego kuchenną myjkę lub szczoteczkę. W przypadku zastosowania skórki z cytrusów w kuchni polecamy, korzystanie tylko i wyłącznie z cytrusów pochodzących z ekologicznych upraw.