Kulinaria

Magda Gessler zdradziła genialny trik na barszcz! Wypróbuj go na święta!

Magda Gessler, znana restauratorka i prowadząca program “Kuchenne rewolucje” lubi eksperymentować w kuchni. Śledząc jej program możemy dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat jedzenia i poznać interesujące triki. Tym razem zdradziła sposób na idealny barszcz czerwony.

Każdy z nas zna jakiś przepis na barszcz czerwony. Jedni lepszy, drudzy gorszy. W każdy razie barszczyk na święta każdemu jakoś się udaje. Magda Gessler postanowiła jednak podzielić się ciekawym trikiem na zakwaszenie barszczu. 

Trik 1 - inny sposób na zakwaszenie barszczu

-Jaki się kolor robi, prawie jak krew. Jak się teraz zagotuje to wszystko, to ochrzcimy to octem" – słyszymy. "Ja w ogóle, kiedy to nie jest barszcz wigilijny, dodaję malin przetartych. Wtedy naprawdę jest obłęd, zamiast octu są kwaśne maliny" – zdradza restauratorka.

Choć sama przyznała, że nie stosuje tej metody na święta, my możemy spróbować. Potrzebujemy jednak jednej rzeczy - malin. W zimie niestety nie mamy dostępu do świeżych malin, ale możemy wypróbować mrożone maliny. Wystarczy przetrzeć je przez sitko do zupy. Maliny doskonale wzbogacają smak barszczu i niwelują ziemisty smak buraków. Mrożone maliny, jeśli nie mamy ich w swojej zamrażarce, kupimy w każdym sklepie. Jeśli nie dadzą nam one wystarczająco dużo kwasu, możemy do barszczu dodać nieco octu.

Trik 2 - skórki z jabłek

Na filmie Magda Gessler przykrywa cały garnek warzyw na barszcz skórkami z jabłek. Po co? Grubo obrana skórka z jabłka ma zagęścić barszcz, dzięki temu, że zawiera pektyny. Skórkami z jabłek przykrywamy barszcz dopiero, kiedy wszystkie warzywa zagotują się do miękkości i zdejmiemy barszcz z ognia. Taki barszcz powinien postać całą noc. Na następny dzień będzie jeszcze lepszy. 








Popularne artykuły

Czy nieślubne dziecko ma prawo do chrztu?

Jesteście gotowi na najsmaczniejszy dzień roku? Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2024?

Ta roślina jest ODPORNA na ślimaki! Posadź ją koniecznie w swoim OGRODZIE!