Zdrowie

Przepis na zupę czosnkową, który jest 100 razy mocniejszy i skuteczniejszy niż antybiotyki

Ten, kto nie jadł nigdy zupy czosnkowej, może nie doceniać jej zalet, a jest ich na prawdę wiele. Jeśli wciąż wahasz się, czy wypróbować tę pyszną i super zdrową potrawę, poznaj jej właściwości i przekonaj się, jak dobroczynny wpływ ma na organizm. Polecana jest szczególnie w okresie wzmożonego zachorowania na przeziębienie i grypę. Jesienną i zimową porą ten bulion rozgrzeje każdego zmarzlucha.


Czosnek dzięki działaniu antybakteryjnemu jest sto razy silniejszy niż antybiotyki, a podany w formie aromatycznego wywaru, stanowi lekkie a zarazem pożywne danie, które można przyrządzić niskim kosztem.


Moc czosnku

Roślina, z której będziemy przyrządzać zupę, znana jest z leczniczych właściwości. Gdy cierpimy na wirusowe infekcje układu oddechowego, lotne związki siarkowe i olejki eteryczne zawarte w czosnku, pomogą uporać się z dolegliwościami. Regularnie spożywany chroni przed zawałem serca i udarem mózgu. Obniża ciśnienie krwi. Pozytywnie wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych, usprawniając w nich przepływ krwi, która jest mniej lepka, dzięki działaniu przeciwzakrzepowemu, e efekcie zmniejszone zostają zmiany miażdżycowe. Kolejną pozytywną cechą jest wpływ na pracę układu pokarmowego. Poprawia proces wydzielania żółci i usprawnia pracę jelit, jest polecany przy wzdęciach. Czosnek dzięki działaniu bakteriobójczemu jest skutecznym sprzymierzeńcem w walce z pasożytami organizmu, a przy tym nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Zawarte w nim związki silnych przeciwutleniaczy pobudzają układ immunologiczny i zwalczają bakterie żołądkowe Helicobacter pylori. Regularne jedzenie czosnku pomoże zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka, jelita grubego i okrężnicy.

Przygotowanie zupy czosnkowej

Potrzebne składniki:

  • 1/2 szklanki posiekanego czosnku
  • 6 szklanek bulionu, najlepiej bez dodatku glutaminianu sodu
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • sól i pieprz do smaku

opcjonalnie

  • 2 jajka


Sposób przygotowania:

Na małym ogniu podgrzać masło lub olej i wrzucić do niego czosnek, przesmażyć, aż się zarumieni na złoty kolor i zacznie wydobywać charakterystyczny aromat. Bulion podgrzać by był lekko ciepły i dodać do niego przesmażony wcześniej czosnek. Całość gotować na najmniejszym palniku przez kilka godzin. W czasie powolnego gotowania smak wywaru ulegnie zmianie, dlatego przyprawianie solą i pieprzem należy zostawić na sam koniec.


Zalety zupy czosnkowej

Zupa czosnkowa to wyjątkowo tani obiad, który możesz wzbogacić o dowolne jarzyny, żeby była bardziej sycąca. Bogata w prozdrowotne składniki nie tylko odżywi organizm, poprawi odporność i uchroni przed zachorowaniem na przeziębienie, ale też pomoże zadbać o sylwetkę. Jest niskokaloryczna, polecana dla osób, które są na diecie. Dzięki tej smacznej potrawie zadbasz o swoje zdrowie, kondycję i ładny wygląd. Czy ktoś jeszcze potrzebuje argumentów, by spróbować tej wspaniałej zupy?

Popularne artykuły

Ceny grzybów biją rekordy! Za kilogram kurek trzeba zapłacić krocie!

Podwójne wypłaty dla emerytów! Niebawem pierwsze przelewy!

Pożegnaj MOLE raz na zawsze!! Wystarczy kilka kropli. Masz ten produkt w domu!