Plastikowe akcesoria do gotowania. Lepiej od razu z nich zrezygnuj!
Akcesoria kuchenne nie służą nam już jedynie do gotowania. Często zależy nam na tym, aby były też ciekawą ozdobą naszej kuchni. Decydujemy się więc na kolorowe, często plastikowe łyżki i szpatułki. To jednak duży błąd. Dlaczego?
Plastikowe akcesoria do gotowania mogą szkodzić
Podczas gotowania, nasze akcesoria mają kontakt z bardzo wysoką temperaturą. Nie zawsze jednak wykonane są one z odpowiedniego tworzywa. Plastik, który nie przeznaczony jest do kontaktu z wysoką temperaturą może powodować, że do jedzenia przenikną jego minimalne cząsteczki. Nie trzeba wyjaśniać, że spożywanie plastiku jest szkodliwe.
Lepiej więc wymienić swój sprzęt na drewniany, metalowy lub z innego tworzywa sztucznego - na przykład silikonu.
Jak donosi Radio ZET, naukowcy twierdzą, że wiele plastikowych łyżek, trzepaczek, czy szpatułek zawiera szkodliwy substancje - oligomery syntetyczne. Uwalniają się one z akcesoriów w kontakcie z temperaturą powyżej 70 stopni C. W dużych ilościach substancje te mogą powodować choroby wątroby i tarczycy. Niektóre badania wskazują również na ich związek z wysokim cholesterolem, niepłodnością, a nawet rakiem.
Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?
Jeśli zdecydujesz się na drewniane przybory, musisz wiedzieć, jak o nie dbać. Drewno szybko może nabrać pleśni od wilgoci, a mini szczelinach mogą gromadzić się bakterie.
Oliwa z oliwek
Warto więc zaimpregnować je oliwą z oliwek. Należy natrzeć łyżki, deskę, i inne akcesoria oliwą, a następnie wymyć w gorącej wodzie. Po tym, jak całkowicie wyschną czynność należy powtórzyć.
Soda oczyszczona
Zabrudzeń i stałych przebarwień pozbędziesz się za pomocą sody oczyszczonej. Do garnka z wodą wsyp kilka łyżek sody i umieść w niej drewniane przedmioty. Pozostaw na całą noc. Dzięki temu odkazisz i odświeżysz akcesoria kuchenne.
Ocet jabłkowy
Drewniane akcesoria możesz również zanużyć w wodzie z octem (1:1). Po kilku godzinach będą one całkowicie zdezynfekowane. Pamiętaj jednak, aby umyć potem swoje przybory w celu pozbycia się zapachu octu.