Ogród

Co zrobić z liśćmi z ogrodu? Super trik na naturalny nawóz!

Nadszedł czas uporządkowywania naszych ogrodów przed zimą. Zanim jednak nadejdzie, chcemy pozbyć się nadmiaru liści z trawnika. Nie warto ich jednak traktować jak odpad. Sprawdź, jak kreatynie możesz je wykorzystać. Jeśli jesteś miłośniczką swojego ogrodu, ten sposób z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Ziemię liściową będziesz mogła wykorzystać jako ekologiczne i skuteczne podłoże do uprawy roślin ogrodowych. Z pewnością przyda Ci się ona za kilka miesięcy.

Jakie liście nadają się do kompostu?

Kompost najlepiej przygotować z liści roślin owocowych i ozdobnych. Wybieraj tylko liście zdrowe: bez chorób i oznak szkodników. Unikaj liści orzecha. Substancje w nim zawarte mogą zaszkodzić nawożonym roślinom. 

Jak zrobić ziemię ogrodową?

Do przygotowania ziemi liściowej najlepiej sprawdzą się liście zebrane po deszczu, gdy są jeszcze mokre.

--Zbierz liście z ogrodu i rozdrobnij na jak najmniejsze fragmenty np. za pomocą kosiarki (będą się krócej rozkładać). 

--Umieść je w dużym, czarnym worku foliowym (takim jak na śmieci).

--Zalej worek obficie wodą.

--Na wierzch kładziemy warstwę kompostu z dodatkiem azotu, który przyspieszy rozkład.

--Po kilku miesiącach worek należy ponakłuwać w kilku różnych miejscach po to, aby umożliwić odpływ nagromadzonej wody oraz doprowadzić do liści więcej powietrza. 

Po ok. 6 miesiącach liście zaczną się rozkładać i stworzą ziemię liściową, która świetnie nadaje się do uprawy. Duże i twarde liście mogą rozkładać się o wiele dłużej, dlatego ważne jest, aby je wcześniej rozdrobnić. Natomiast rośliny zimozielone mogą rozkładać się nawet 3 lata. Dlatego lepiej z nich zrezygnować. 

Jakie zalety ma ziemia kompostowa?

Taka ziemia posiada obojętne lub lekko kwaśne pH i dużo próchnicy. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako nawóz, podłoże i ściółka pod mało wymagające rośliny ogrodowe. Posiada jednak mało azotu, dlatego dobrze jest dodać do niej nieco nawozu azotowego. 

Ziemię liściową warto mieszać z glebą, gdyż poprawia jej jakość, rozpulchnia je i wzbogaca w substancje organiczne. 

Popularne artykuły

4 dni szkoły ale tylko dla nauczycieli! Kontrowersyjny pomysł zmian w edukacji

Przy robieniu przetworów zawsze używam kulki z foli aluminiowej! Ten trik ułatwia mi pracę

Dzień Ostrygi: Historia, Korzyści Zdrowotne i Przepisy