Kulinaria

Sok z kiszonego buraka DZIAŁA CUDA! Sprawdź, jak go przygotować

Sok z kiszonego buraka ma wiele pozytywnych właściwości. Aby z nich skorzystać, powinien być pity codziennie. Wpływa on dobroczynnie na wiele organów człowieka. Jest bardzo łatwy w przyrządzaniu. Jak go zrobić?

Sok z kiszonego buraka - właściwości

Sok z kiszonego buraka wpływa pozytywnie na wiele organów dzięki swojemu kwaśnemu odczynowi pH. Do tego ma także wiele dobroczynnych bakterii. Dłuższe regularne stosowanie pomoże nam na:

  • Układ krwionośny,
  • Układ pokarmowy,
  • Układ nerwowy,
  • Układ odpornościowy,
  • Obniża poziom tłuszczu we krwi,
  • Zmniejsza ryzyko infekcji,
  • Wspomaga odchudzanie,
  • Wzmacnia układ kostny.

Sok z kiszonego buraka – witaminy

Sok jest naturalnym probiotykiem. Posiada w swoim składzie pałeczki kwasu mlekowego. Do tego ma dużo witamin i minerałów takich jak:

  • Wapń,
  • potas,
  • żelazo,
  • magnez,
  •  fosfor,
  • witaminy A, C, E, K,
  • witaminy z grupy B.

Sok z kiszonych buraków jest bardzo polecany kobietom w ciąży, ponieważ zawiera on duże ilości kwasu foliowego, a do tego poprzez swoją wysoką zawartość żelaza chroni przed anemią ciążową.

Dobry na wszystko

Substancja wspomaga także odchudzanie, dzięki temu, że przyspiesza trawienie i wydalanie tłuszczu z organizmu.

Sok może być stosowany w profilaktyce nowotworów. Dzięki swoim właściwością przeciwutleniającym chroni komórki przed rakiem.

Dawkowanie

Sok powinien być pity codziennie i to w dwóch dawkach po pół szklanki. Kuracja powinna trwać od 2 do 3 tygodni. Powinien być przechowywany w lodówce.

Sposób przygotowania

Składników jest niewiele:

  • kromka żytniego chleba na zakwasie,
  • 4 litry przegotowanej wody,
  • 3 kg obranych czerwonych buraków,
  • 10-15 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 główki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • czarny mielony pieprz,
  • opcjonalnie sól – 2-3 łyżki.

Do przygotowania najlepiej będzie użyć naczynia kamionkowego o dużej pojemności.

Jeśli zbierzesz już odpowiednie składniki, można zabrać się za przygotowywanie:

  1. Obierz buraki i pokrój w plastry.
  2. Do naczynia włóż pół główki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy. Później dodaj część buraków, czosnek i przyprawy.
  3. Układaj wszystko warstwami aż do wyczerpania składników, każdą z warstw powinno się popieprzyć.
  4. Na wierzch daj kromkę chleba na zakwasie.
  5. Zalej naczynie przegotowaną, ostudzoną wodą z sola i dociąż talerzykiem.
  6. Całość nakryj gazą lub ściereczką i odstaw na 4 do 7 dni. Powinno być to trzymane w temperaturze pokojowej.

 

Popularne artykuły

Horoskop dzienny na 25 września 2023 roku! Sprawdź, co Cię dziś czeka!

Poznaj tańsze zamienniki drogich kosmetyków! Ta sama jakość, niższa cena

Pij te napoje codziennie przed ŚNIADANIEM i CHUDNIJ!