Newsy

Jeśli to przeczytasz, nigdy już nie wyrzucisz skorupki jajka!

Podczas gotowania jajek używamy bardzo często. Jemy je na śniadanie, kolację i dodajemy do dań obiadowych. Smażymy je, pieczemy i gotujemy. Czy wiesz, że skorupki jajka również mogą być przydatne? Sprawdź co można z nich zrobić.

Skorupki do czyszczenia

Delikatne powierzchnie mogą sprawiać problem przy ich czyszczeniu. Skorupki przychodzą z pomocą. Rozdrobnij je i nasyp na plamę, następnie pocieraj powierzchnię gąbeczką. Skorupki usuną plamy i tłuszcz.

Maseczka

Mamy przepis na maseczkę, dzięki której Twoja cera stanie się promienna i gładka. Wyparz skorupki jajek, rozgnieć je i wymieszaj z białkiem. Mieszankę nałóż na twarz i pozostaw do wyschnięcia. Wapń zawarta w skorupkach przyspieszy regenerację naskórka.

Proszek wapniowy

Taki proszek może być przydatny dla naszego zdrowia. Jest on dobry na kości, zwiększa ich gęstość i łagodzi bóle reumatyczne. Dodatkowo wspomaga on odchudzanie, ponieważ zmniejsza wchłanialność tłuszczy do naszego organizmu. Jak go zrobić? Umyte skorupki gotujemy przez 10 minut i wykładamy na blaszkę. Gdy wyschną, pieczemy je w stopniach przez 10 minut i mielimy. Taki proszek należy przechowywać w słoiku. Możesz go dodawać do koktajli, zup, sałatek, omletów, a nawet do kawy.

Naturalny nawóz

Skorupki są świetnym naturalnym nawozem dla naszych roślin. Zawarta w nich wapń i sole mineralne pozytywnie wpływają na rozwój warzyw. Rozdrobnij je i rozsyp w ogródku. Możesz stosować je także do roślin doniczkowych.

Skorupki na odporność

Jeśli chcesz zwiększyć swoją odporność, skorupki jajek mogą Ci w tym pomóc. Należy zrobić z nich miksturę. Jak? Wyparz 6 skorupek, rozdrobnij i zalej 3 litrami przegotowanej wody. Zostaw je na 7 dni, trzymając w lodówce. Po tym czasie odsącz wodę, możesz dodać do niej cytryny i miodu dla smaku. Wypijaj szklankę mikstury dziennie.

Pozbądź się ślimaków

Jeśli Twój ogródek opanowały ślimaki, zastosuj skorupki jajek. Ślimaki nie potrafią się przez nie przedostać. Pokrusz skorupki i rozsyp dookoła zagrożonych roślin.

Odżywka dla ptaków

Jeśli chcesz zadbać o ptaki odwiedzające Twój karmnik, dodawaj do pożywienia skorupki jajek. Nagrzej je najpierw w piekarniku, 20 minut w 125 stopniach Celsjusza, później rozgnieć i wsyp do karmnika. Samice ptaków dzięki wapni zawartej w skorupkach będą składać mocne jajka, dodatkowo wzmocni się ich układ kostny.

Popularne artykuły

10 najczęściej popełnianych błędów podczas rozmowy kwalifikacyjnej

Tak mało dzieci nie było od końca II wojny światowej!

Jak prawidłowo sadzić rośliny w doniczkach?