Kulinaria

Poznaj 100-letni przepis na pączki! Wychodzą idealne

Pączki to pyszne, kuliste, drożdżowe nadziewane ciasto, smażone na głębokim oleju. Znane jeszcze w czasach starożytnych Rzymian. W Polsce ich tradycja znana jest od wieków, jednak początkowo wcale nie były słodką przekąską.

 

Dawniej pączki przygotowywano z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną, nawet w kuchni polskiej. Podawane były zazwyczaj na odpustach. Słodka odmiana pojawiła się w naszym kraju dopiero w XVI wieku, a ich kulisty kształt w XVIII. Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich, o których pisał sam Mikołaj Rej w "Żywotach człowieka poczciwego".

 

Niektórzy do dziś smażą pączki na smalcu, by zachować cień tradycji i pierwotny smak. I ten składnik jest między innymi obowiązkowym, jeśli chcemy skorzystać z tradycyjnego, ponad 100-letniego przepisu.

 

Czego potrzebujemy:

  • pół kilograma mąki
  • 5 dag drożdży
  • szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • kieliszek wódki
  • konfitura o dowolnym smaku
  • smalec

Jak je zrobić:

  1. Do zagotowanego mleka dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy.
  2. Gdy mleko ostygnie, możemy dodać drożdże i łyżkę cukru.
  3. Utarte z resztą cukru żółtka łączymy z masą.
  4. Wszystko mieszamy razem z pozostałą mąką, dodając na końcu alkohol.
  5. Ciasto wyrabiamy i do prawie gotowego dodajemy roztopione masło.
  6. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny, by mogło wyrosnąć.
  7. Po upływie wskazanego czasu możemy uformować z ciasta kulki i nadziać je ulubioną konfiturą.
  8. Gotowe pączki odstawiamy jeszcze na 20 minut.
  9. Smażymy na smalcu.

 

Przepis jest prosty i uwierzcie, że każda z Was sobie z nim poradzi.

Smacznego!

 

 

Popularne artykuły

Zamrożenie cen prądu! Kto musi składać oświadczenie?

Darmowe konto Netflix w związku z pandemią koronawirusa? Nie dajcie się oszukać!

5 najczęstszych typów bólu głowy i ich zaskakujące przyczyny!