Najlepsze jesienne koktajle! Wzmacniają odporność i poprawiają nastrój
W okresie jesienno-zimowym bez wątpienia przyda nam się większa dawka witamin i minerałów. Doskonałym sposobem na uzupełnienie ich braków jest wprowadzenie do diety zdrowych koktajli owocowo-warzywnych. Ich regularne picie wzmocni Twoją odporność oraz sprawi, że wyjdziesz z jesiennej chandry obronną ręką.
Trik: każdy z poniższych koktajli może być przygotowany na bazie ziół. Zamiast wody, soku, czy mleka, można dodać do warzyw i owoców zdrowe herbatki, takie jak czystek, melisę, czy miętę.
Koktajl bananowo-owsiany
Ten koktajl doskonale sprawdza się jako śniadanie. Dostarcza nam mnóstwa witamin, błonnika i energii.
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- Pół banana
- 1 łyżeczka syropu żurawinowego
- Szklanka mleka, soku lub naparu ziołowego
Wszystko należy miksować ok. minutę i wypić zaraz po przygotowaniu.
Koktajl imbirowo-pomarańczowy z goździkami
Nie ma nic bardziej jesiennego niż aromat imbiru i goździków. Ten napój doskonale rozgrzewa, relaksuje i dostarcza nam mnóstwa składników odżywczych.
Składniki:
- Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
- Pół pomarańczy
- ¼ cytryny
- 3 goździki
- Szklanka wody
- Miód do smaku
Imbir kroimy w plasterki. Zalewamy wodą i dodajemy goździki oraz pomarańczę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Sok z cytryny wyciskamy do szklanki i zalewamy naparem.
Koktajl pomidorowo-miętowy z chili
Pomidory i odrobina chili doskonale rozgrzeją organizm z chłodny jesienny dzień. Likopen zawarty w pomidorach zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i wielu innych. Obniża też cholesterol.
Składniki:
- 2 duże pomidory
- Szczypta soli i szczypta chili
- Pół szklanki zimnego naparu z mięty
- Kilka listków bazylii
Pomidory należy oczyścić z twardych części, umieścić je w blenderze i dodać resztę składników. Wszystko razem miksujemy. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, można dolać naparu z mięty lub czystej wody.
Koktajl z buraka
Sok z buraka jest jednym z najzdrowszych. Spowalnia starzenie się organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia wygląd i zapobiega wielu chorobom. Burka najlepiej smakuje z marchewką i jabłkiem.
Składniki:
- 1 burak
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- Szklanka czystej wody
Wszystkie składniki kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze.
UWAGA: sok z surowego buraka może wywołać mdłości. Aby tego uniknąć, przygotowany sok odstaw na godzinę i wypij dopiero po upływie tego czasu. Pij przygotowany sok małymi łyczkami.