Zdrowie

Najlepsze jesienne koktajle! Wzmacniają odporność i poprawiają nastrój

W okresie jesienno-zimowym bez wątpienia przyda nam się większa dawka witamin i minerałów. Doskonałym sposobem na uzupełnienie ich braków jest wprowadzenie do diety zdrowych koktajli owocowo-warzywnych. Ich regularne picie wzmocni Twoją odporność oraz sprawi, że wyjdziesz z jesiennej chandry obronną ręką.

Trik: każdy z poniższych koktajli może być przygotowany na bazie ziół. Zamiast wody, soku, czy mleka, można dodać do warzyw i owoców zdrowe herbatki, takie jak czystek, melisę, czy miętę.

Koktajl bananowo-owsiany

Ten koktajl doskonale sprawdza się jako śniadanie. Dostarcza nam mnóstwa witamin, błonnika i energii.


Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • Pół banana
  • 1 łyżeczka syropu żurawinowego
  • Szklanka mleka, soku lub naparu ziołowego

Wszystko należy miksować ok. minutę i wypić zaraz po przygotowaniu.


Koktajl imbirowo-pomarańczowy z goździkami

Nie ma nic bardziej jesiennego niż aromat imbiru i goździków. Ten napój doskonale rozgrzewa, relaksuje i dostarcza nam mnóstwa składników odżywczych.

Składniki:

  • Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
  • Pół pomarańczy
  • ¼ cytryny
  • 3 goździki
  • Szklanka wody
  • Miód do smaku

Imbir kroimy w plasterki. Zalewamy wodą i dodajemy goździki oraz pomarańczę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Sok z cytryny wyciskamy do szklanki i zalewamy naparem. 

Koktajl pomidorowo-miętowy z chili

Pomidory i odrobina chili doskonale rozgrzeją organizm z chłodny jesienny dzień. Likopen zawarty w pomidorach zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i wielu innych. Obniża też cholesterol.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • Szczypta soli i szczypta chili
  • Pół szklanki zimnego naparu z mięty
  • Kilka listków bazylii

Pomidory należy oczyścić z twardych części, umieścić je w blenderze i dodać resztę składników. Wszystko razem miksujemy. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, można dolać naparu z mięty lub czystej wody.

Koktajl z buraka

Sok z buraka jest jednym z najzdrowszych. Spowalnia starzenie się organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia wygląd i zapobiega wielu chorobom. Burka najlepiej smakuje z marchewką i jabłkiem.

Składniki:

  • 1 burak
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • Szklanka czystej wody

Wszystkie składniki kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze. 

UWAGA: sok z surowego buraka może wywołać mdłości. Aby tego uniknąć, przygotowany sok odstaw na godzinę i wypij dopiero po upływie tego czasu. Pij przygotowany sok małymi łyczkami. 





Soki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu jesienią. Są one proste w przygotowaniu i smaczne. Warto więc pić je każdego dnia.





Popularne artykuły

Domowe sposoby na przeziębienie u dzieci

Często boli cię brzuch? Poznaj 4 częste przyczyny

Kult nie będzie grał koncertów tylko dla zaszczepionych. Dr Grzesiowski krytykuje