Niezwykła roślina, której jesienią znajdziesz na pęczki! Poznaj jej właściwości
Jarzębina to bardzo niedoceniona roślina, jesienią można znaleźć ją dojrzałą na drzewkach. Jakie ma właściwości? Przede wszystkim lecznicze, a do tego jest bardzo smaczna. Sprawdź, co można z niej zrobić.
Z jarzębiny można zrobić przepiękne korale, ale nie o tym będzie dziś mowa. Owoc ten – czerwone kulki, które dojrzewają jesienią, są niezwykle zdrowe.
Właściwości jarzębiny
Jarzębina posiada wiele właściwości leczniczych:
- Działa moczopędnie,
- Pomocna w biegunkach i zaparciach,
- Pomocna w chorobach skórnych, schorzeniach nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego,
- Pomaga przy zaburzeniach krążenia,
- Działa kojąco na bóle nerek,
- Wzmacnia pracę serca,
- Posiada bardzo dużo witaminy C.
Jarzębina na przeziębienie
Jarzębina w medycynie ludowej jest od lat stosowana na przeziębienie. Posiada w składzie wysoką zawartość witaminy C, dzięki czemu jest skuteczna. Warto pić herbatki czy nalewki z jarzębiny w chorobie. Pamiętaj jednak, by nie jeść jej na surowo!
Zastosowanie jarzębiny w kuchni
W kuchni jarzębinę można stosować na wiele sposobów
- Herbatka z jarzębiny – zebrane owoce najpierw należy zasuszyć, następnie rozdrabniamy je i zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach herbatka jest gotowa do picia
- Kompot – smak kompotu będzie o wiele wyraźniejszy niż herbaty. Do naczynia wlewamy wodę i wsypujemy około łyżkę owoców, można więcej, w zależności od tego, jak bardzo chcemy mieć intensywny smak. Gotujemy przez około 5 minut i przecedzamy. Po wystygnięciu kompot jest gotowy do picia.
- Nalewka – do jej wykonania będą nam potrzebne nie tylko owoce, ale i kwiaty jarzębiny. Bierzemy pół szklanki owoców i wysuszonych kwiatów jarzębiny. Zalewamy je wódką. Odstawiamy na 14 dni, po tym czasie cedzimy.
- Dżem – do jego wykonania potrzebujemy owoce jarzębiny, cukier, sok z cytryny i jabłka. Ilości składników zależą od nas. Owoce parzymy w gorącej wodzie, później przekładamy do garnka i gotujemy w 1 szklance wody. Później dodajemy pokrojone jabłka, cukier i sok z cytryny. Wszystko gotujemy tak długo, aż owoce staną się szkliste.