Czy masło jest zdrowe? Wszystko, co powinieneś wiedzieć na ten temat!
Od kilku lat dużo mówi się na temat zdrowotnych właściwości masła. Lekarze i dietetycy dzielą się w tej sprawie. Część z nich uważa, że masło jest szkodliwe i powinniśmy zrezygnować z korzystania z tego dodatku. Inni natomiast uważają, że nie widzą żadnych przeszkód w spożywaniu masła. Jaka jest zatem prawda?
Masło
Czym jest ten produkt? Masło bezpośrednio pochodzi od mleka i zawiera w sobie ponad 80% tłuszczu nasyconego, czyli pochodzenia zwierzęcego. W zależności od chowu krów smak masła również będzie delikatnie się różnił. Im czystsze miejsce chowu oraz lepsza dieta krów, tym lepszy smak. Ważne jest, aby przy wyborze masła czytać etykietki. Jak już zostało wyżej wspomniane, prawdziwe masło zawiera ponad 80% tłuszczu oraz nie posiada w sobie żadnych składników, które mogą być dla nas szkodliwe.
Wielu ludzi zastanawia się również nad różnicą między masłem a margaryną. To pierwsze powstaje na bazie czystego mleka i nie zawiera żadnych dodatków ani szkodliwych składników. Produkcja margaryny odróżnia się od produkcji masła. Margaryna powstaje poprzez mieszankę tłuszczy oraz wody. Co więcej, przechodzi przez modyfikacje i obróbki, a w składzie znajdziemy wiele dodatków oraz szkodliwych składników, jak konserwanty, aromaty, beta-karoten i inne tłuszcze nasycone.
Zdrowotne właściwości
Już wiadome jest, że masło opiera się przede wszystkim na tłuszczu. Czytając lub słysząc to słowo, od razu pojawia nam się w myślach kwestia cholesterolu. Dużo ludzi zatem rezygnuje z dodawania masła do kromek chleba lub do innych dań. W rzeczywistości pół kostki masła zawiera 250 mg cholesterolu, a więc jest to mniej niż dzienna dawka tłuszczu zalecana przez lekarzy. Dodatkowo masło zawiera wiele witamin takich jak witaminę A, E i K. Znajdziemy w nim również kwas linolowy oraz wapń.
Oczywiście należy mieć na uwadze masła produkowane na skalę masową. W smaku mogą być nieco gorsze, a właściwości zdrowotne okrojone.
Użycie masła
To pokazuje, że stosowanie masła nie szkodzi zdrowiu w taki sposób, jak jest to przez niektórych przedstawiane. Śmiało może znajdować się kanapkach. Jeśli chodzi o smażenie, to lepiej stosować masło klarowane, które doskonale nadaje się do obróbki cieplnej. Zwykłe masło również można stosować do tej techniki przygotowywania dań, jednakże należy zadbać o odpowiednią temperaturę patelni.