Czy powinniśmy zmieniać temperaturę w lodówce latem?
W lodówce przechowujemy większość zakupionych produktów i zależy nam na tym, aby utrzymały świeżość jak najdłużej. Odpowiednia temperatura w lodówce dba o to, aby rzeczy nie psuły się zbyt szybko. Mało kto jednak wie, jaka temperatura jest najlepsza i jak przechowywać produkty, aby otrzymywały odpowiedni chłód. Jak zadbać o lodówkę, aby służyła nam według naszych oczekiwań?
Temperatura
Złe nastawienie temperatury w lodówce ma duży wpływ na jej pracę, zużycie oraz prąd, a co za tym idzie, koszta. Najlepsza zatem temperatura lodówki wynosi 4-8 stopni Celsjusza. Co więcej, każdy poziom lodówki posiada inną temperaturę, a więc od tego właśnie zależy, jakie produkty powinny się znaleźć na poszczególnych półkach.
Odpowiednia temperatura jest bardzo ważna podczas lata. W okresie letnim nie ma potrzeby zmieniać stopnia chłodzenia lodówki, jednakże ważne jest, aby zadbać o prawidłową temperaturę. Wtedy produkty zachowają swoją świeżość przez dłuższy okres, a praca lodówki nie będzie pożerała ogromne ilości prądu. Ten efekt uzyskasz odpowiednio rozmieszczając produkty!
Rozmieszczenie
Jak już zostało wcześniej wspomniane, temperatura lodówki różni się wraz z poziomem półek. Dodatkowo przepływ chłodnego powietrza jest znacznie lepszy, a więc nasze produkty zachowają swoją jakość na dłużej. Jak rozmieścić produkty w lodówce?
Półki drzwiowe
W tym miejscu najlepiej jest przechowywać produkty, które nie potrzebują ciągłego i odpowiedniego chłodu. Na tych półkach najlepiej umieszczać takie produkty jak napoje, sosy, dodatki do dań (ketchup, majonez, musztarda) i inne płynne przyprawy.
Górne i środkowe półki
Na tych półkach temperatura jest zdecydowanie najlepsza dla przygotowanych już wcześniej posiłków. Najlepiej umieścić tam również nabiał, jajka, oraz resztę produktów, które nie mają swojego najlepszego miejsca w lodówce.
Dolne półki
W tym miejscu powinny znajdować się mięsa oraz ryby. Temperatura, która znajduje się na tym poziomie, jest bardzo niska, a więc odpowiednia dla tego typu produktów. Artykuły te zachowują dłuższą świeżość i bez obaw będziemy mogli po nie sięgnąć.
Dolne szuflady
To miejsce posiada wysoką temperaturę, a więc najlepiej przechowywać tam owoce i warzywa. W ten sposób dbamy o ich świeżość oraz nie zajmują nam dużo miejsca w pozostałej części lodówki.
Co z zapachami?
Każdy z nas doświadczył brzydkich zapachów na produktach, które były tak naprawdę świeże. Jest to wina przechodzącego zapachu z innych artykułów spożywczych. Jak temu zapobiec? Najlepszym sposobem jest umieścić w szczelnie zamykanych workach produkty, które najbardziej oddają swój zapach.
Utrzymanie odpowiedniej temperatury w lodówce oraz prawidłowe rozmieszczenie produktów bardzo dobrze wpływa na prace urządzenia. W ten sposób lodówka będzie nam służyć znacznie dłużej, tak samo, jak znajdujące się w niej produkty.