Czym się różni borówka od jagody? Poznaj zalety owoców jagodowych
Borówki amerykańskie i jagody to dla wielu ulubione letnie owoce. Na pierwszy rzut oka niewiele się od siebie różnią. W rzeczywistości są to jednak dwa różne gatunki. Jakie mają właściwości?
Jagoda, czyli borówka czernica
W Polsce nie produkuje się jagody, czyli inaczej borówki czernicy. Jest to jagoda leśna, która jest nieco mniejsza, niż borówka amerykańska i posiada nieco inne właściwości. W jagodach leśnych znajdziemy dużo kwasów organicznych, karotenoidów, pektyn i witamin A oraz C.
Borówka amerykańska, czyli borówka wysoka
Innym gatunkiem jest borówka wysoka. Zdecydowanym światowym liderem w ich produkcji są kraje ameryki północnej. Jednak w Europie to Polska jest jej szóstym największym producentem. W zeszłym roku wyprodukowaliśmy ok. 25 tysięcy ton tych owoców. Borówka wysoka zawiera bardzo dużo witaminy A i C, magnezu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza.
Owoce jagodowe
Bez względu na to, którą odmianę wybierasz, warto sięgać po nie jak najczęściej. Zarówno borówki, jak i jagody, zawierają sporą ilość cennych przeciwutleniaczy i regulują poziom cukru we krwi. Z tego względu owoce te najczęściej polecane są cukrzykom.
Do owoców jagodowych zaliczamy:
- Truskawki
- Maliny
- Porzeczkę
- Żurawinę
- Jagody
- Borówki
- Poziomki
- Winogrona
- Aronię
Zalety owoców jagodowych
Te małe, kolorowe owoce kryją w sobie skarbnicę dobroczynnych właściwości. Są stosunkowo mało kaloryczne, ale pyszne. Dostarczają nam mnóstwa przeciwutleniaczy i mikroelementów niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Maliny chronią mózg, serce i wątrobę. Borówki i jagody doskonale łagodzą problemy trawienne. Żurawina ma zbawienny wpływ na układ moczowy. Natomiast truskawki zawierają najmniej cukru, a przy tym sporo aktywnych przeciwutleniaczy.
Owoce jagodowe charakteryzują się tym, że najlepiej smakują jedynie w sezonie. Poza sezonem nie są one już tak soczyste i nie zawierają cennych dla nas właściwości. Warto więc korzystać, póki mam do nich dostęp.