Szklanka szklance nie równa! Ile gramów ma wymiarowa szklanka z przepisów?
W przepisach bardzo często możemy spotkać określenie miarek takich jak „szklanka”, „łyżeczka”, „łyżka stołowa”, ale ile to tak naprawdę jest? Waga nie zależy jedynie od pojemności przedmiotu, ale również od formy produktu, który chcemy wymierzyć. Aby bardziej nie komplikować sprawy, dowiedz się, ile to jest „szklanka” a ile „łyżeczka”.
Ogólna miara
- łyżeczka – 5ml
- łyżka stołowa – 12 ml
- szklanka – 250 ml
- kubek – 300 ml
Produkty
Nie ma większego problemu z większością ciekłych produktów, jeśli znamy miarę szklanki. Różnica pojawia się jednak z produktami sypkimi, które mają inną objętość. W końcu bułka tarta jest o wiele drobniejsza od cukru, a więc wiadomo, że w szklance zmieści się więcej bułki. Jak zatem należy przeliczać różne produkty?
Szklanka:
- kasza manna – 150g
- mąka pszenna – 170g
- kasza gryczana – 200g
- ryż – 220g
- olej – 220g
- cukier – 240g
Łyżka stołowa:
- kakao – 8g
- bułka tarta – 8g
- śmietana – 8g
- kasza manna – 9g
- olej – 10g
- cukier puder - 10g
- mąka pszenna – 12g
- cukier - 12g
- mąka ziemniaczana – 12g
Łyżeczka:
- papryka w proszku – 1g
- żelatyna – 3g
- cukier puder – 3g
- olej – 4g
- kakao – 4g
- cukier – 5g
- bułka tarta - 5g
- mąka pszenna – 5g
- kasza manna – 5g
Porada: W przepisach bardzo często można znaleźć określenie „kostka masła” lub „kostka margaryny”. Warto zapamiętać, że kostka masła to zawsze 200g, a kostka margaryny to 250g.