Kulinaria

Co dobrego na majówkę? Poznaj znakomity przepis Magdy Gessler!

Polacy uwielbiają majówkę i zawsze kreatywnie podchodzą do planów na ten czas. Oczywiście nie może zabraknąć czegoś dobrego do jedzenia. W końcu zabawa z pustym żołądkiem nie wchodzi w grę. Na pomoc przychodzi jednak znana restauratorka, Magda Gessler.

Smaczna majówka

Co przeważnie szykujemy na te kilka dni wolnego? Oczywiście nie może obejść się bez karkówki! Jak jednak ją przygotować, aby była wyjątkowo smaczna? Magda Gessler w rozmowie z Faktem podzieliła się swoim przepisem na ten przysmak Polaków. Przede wszystkim powinniśmy zacząć od wyboru odpowiedniego mięsa.

„Najważniejsze to kupić dobre mięso, najlepiej ze świni złotnickiej. Patrzmy, jak to mięso wygląda i skąd pochodzi! Ma być bladoróżowe i nie za tłuste.” - wyjaśnia.

Jak najlepiej przyrządzić karkówkę?

Składniki

  • dwie łyżeczki miodku
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • kilogram karkówki
  • ¼ łyżeczki startego imbiru
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • ¼ startej cebuli
  • ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki cząbru
  • szczypta kminu
  • majeranek

Przygotowanie

Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą (oprócz majeranku). Następnie mięso kroimy w plastry na grubość 2 centymetrów. Przygotowaną karkówkę wkładamy do wymieszanych składników i przez 30 minut marynujemy. Następnie wrzucamy na rozgrzany ruszt i przyprawiamy majerankiem. Restauratorka jednak zaznacza, aby nie przesadzać z przyprawami. Najlepiej zatem dokładnie trzymać się przepisu.

Teraz możemy cieszyć się niesamowitą majówką oraz przepyszną karkówką z przepisu Magdy Gessler. Smacznego!

Popularne artykuły

Usługa "Nowy Lek". Tak farmaceuci będą wspierać pacjentów!

Poznaj ZASTOSOWANIA wody po OGÓRKACH

Te osoby mimo wieku 75 + nie otrzymają bonu senioralnego! Kontrowersje wokół nowego dofinansowania!