Zdrowie

Okno żywieniowe - przełom odchudzaniu ?!?

Szukamy sposobu, by szybko i skutecznie schudnąć, a jednocześnie nie zaszkodzić naszemu organizmowi. Jedzenie zgodnie z „Oknem żywieniowym” łączy jedno i drugie, a dodatkowo metoda ta dedykowana jest osobom prowadzącym niezbyt regularny tryb życia. Pozwala na zmniejszenie masy ciała i wciąż przybywa badań potwierdzających jej korzyści.

 

Czym jest „Okno żywieniowe”

Oknem żywieniowym nazywamy czas, kiedy możemy jeść. Schemat okna żywieniowego polega na oddzielaniu okresu, w którym przyjmujemy posiłki od tego, w którym powstrzymujemy się od podjadania. Należy ustalić godziny przewidziane na spożywanie posiłków, a resztę czasu przeznaczyć na post. Aby okno żywieniowe działało skutecznie, należy wydłużyć okres postu, podczas którego możemy pozwolić sobie na kawę, herbatę lub wodę.

 

Jak powinno wyglądać okno żywieniowe

Opcji jest kilka. Już samo wydłużenie przerwy między kolacją, a śniadaniem do 12 godzin wystarczy, by chudnąć kilogram na miesiąc.

  • Możemy przyjąć wariant 16/8, który zakłada, że podczas 16 godzin pościmy, a przez pozostałe 8 możemy jeść. W ciągu tych ośmiu godzin możemy pozwolić sobie na trzy posiłki i dwie małe przekąski. Godzinę rozpoczęcia postu możemy ustalić sobie indywidualnie. Osoby, które mają problem z wieczornym podjadaniem mogą rozpocząć post nawet o 23:00. Natomiast Ci, którzy nie wyobrażają sobie zacząć dnia bez śniadania, mogą jeść między 8:00, a 16:00. Ważne, by trzymać się schematu i nie podjadać w czasie 16 godzin postu.
  • Jeśli czujemy, że damy radę pościć dłużej, możemy nasze okno żywieniowe skrócić do 6 godzin, a czas powstrzymywania się od jedzenia do 18.
  • Najbardziej rygorystyczne jest założenie 20/4, przewidujące, że możemy jeść tylko przez 4 godziny, a przez pozostałe 20 pościmy. Jest to tzw. dieta wojownika, przyjmujemy wtedy bardzo solidne posiłki, w tym przynajmniej jeden ciepły.

 

Czy to działa ?

Zwolennicy okien żywieniowych i diety IF, która się na nich opiera, powołują się na wyniki badań dotyczących okresowych postów. W trakcie postu nasz organizm ma czas na trawienie spożytych posiłków, regenerację i pozbycie się stanów zapalnych. Kilkunastogodzinne okresy postu pomagają zachować prawidłowe poziomy hormonów takich jak insulina, leptyna, somatotropina i grelina. Dodatkowo w naszym organizmie spada poziom trójglicerydów i stężenie wolnych rodników.

 

Dla kogo?

Stosowanie okna żywieniowego sprawdzi się u wszystkich, którzy chcą zrzucić parę zbędnych kilogramów. Osoby, które nie są w stanie ograniczyć kalorii, jeść pięć posiłków dziennie o stałych porach na pewno docenią schematy opisane wyżej. Dzięki nim łatwiej zapanujemy nad dietą, gdyż przez część dnia, gdy jesteśmy zabiegani nie musimy myśleć o regularnym jedzeniu.

 

Kto powinien unikać stosowania okien żywieniowych:

  • Kobiety w ciąży
  • Osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną
  • Osoby, które mają problem ze snem
  • Diabetycy przyjmujący insulinę
  • Osoby z chorymi nerkami, wątrobą i tarczycą

 

Ważne

Jeśli zdecydujemy się na jedzenie zgodne z oknem żywieniowym, warto zacząć od łagodnego schematu i zmiany wprowadzać stopniowo, wydłużając okres postu. Należy wsłuchać się w swój organizm, sprawdzić, kiedy bywamy najbardziej głodni i na ten czas ustawić okno żywieniowe.

 

Popularne artykuły

PRAWDA CZY FAŁSZ? Sprawdzamy 14 trików na odchudzanie!

Chcesz poprawić skuteczność suchego szamponu? Poznaj na to nasz prosty trik!

Ustaw kasztany na parapecie i pozbądź się problemu! Rozwiązanie na pająki i nie tylko