Kulinaria

TOP 10 dań wielkanocnych, czyli dania bez, których Polacy nie wyobrażają sobie świąt!

Święta Wielkanocne to cudowny czas w roku, który staramy się spędzić z najbliższymi, przeważnie przy wyśmienitych daniach wielkanocnych. Żurek, mazurek, biała kiełbasa, jajka w różnej postaci czy babka drożdżowa to tradycyjne potrawy, których w żadnym polskim domu nie powinno zabraknąć w Święta Wielkanocne. Przygotowaliśmy dla was listę najlepszych tradycyjnych potraw na święta.

Tradycja wielkanocna wskazuje na kilka potraw, które charakteryzują ten piękny okres w roku. Święta wielkanocne obchodzimy po poście, dlatego też potrawy wielkanocne zjadamy z apetytem i ze smakiem.

W każdym polskim domu z pewnością dania wielkanocne się lekko różnią, lecz na żadnym stole nie powinno zabraknąć tych potraw. Dania i wypieki mogą różnić się kolorem, nadzieniem czy też sposobem zdobienia, ale bez nich nie byłoby po prostu klimatu Wielkanocy. Z pewnością i na twoim stole w najbliższe święta znajdzie się kilka przysmaków, które uważane są za tradycję Wielkanocy.

Potrawy wielkanocne- zestawienie:

- babka wielkanocna,- tradycyjna wielkanocna babka pochodzi z Polski. Oryginalne babki wypiekano w karbowanych formach, które miały kształt ściętego stożka, a po upieczeniu oblewano je różowym lub białym lukrem

.- schab faszerowany,- schab faszerowany to mięso, które pasuje na wiele okazji, ale jako potrawa wielkanocna jest idealny. Schab warto więc przyrządzać w rękawie - folia zatrzyma wilgoć w mięsie i sprawi, że mięso będzie soczyste.

- żurek wielkanocny,- zupa gotowana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, cechuje się charakterystycznym kwaśnym smakiem. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, czeskiej, białoruskiej i słowackiej.

- mazurek wielkanocny,-mazurek sporządza się z każdego rodzaju ciast. Zazwyczaj składane są z dwóch warstw różnego rodzaju. Najbardziej typowe mazurki powstają z płatów kruchych, biszkoptowo-tłuszczowych i  orzechowych.

jaja-gotowane, faszerowane, malowane,- jajko w czasie Wielkanocy nie jest tylko symbolem czy składnikiem świątecznych dań, ale i elementem wielu zwyczajów. 

Przede wszystkim jajka barwimy, malujemy, skrobiemy i dekorujemy. Następnie kolorowe pisanki mogą posłużyć nam do wielu wielkanocnych zabaw.

- pascha wielkanocna,- pascha wielkanocna to tradycyjna potrawa ukraińska lub rosyjska, przygotowywana z twarogu, śmietany, mleka, masła, z dodatkiem jajek, bakalii i wanilii. 

- biała kiełbasa,- w kuchni polskiej kiełbasa parzona lub surowa, średnio rozdrobniona, z mięsa wieprzowego czasem z dodatkiem mięsa wołowego, o specyficznym jasnym kolorze, czasem z dodatkiem mięsa wołowego, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym.

- chrzan,- możemy go łączyć z dużą ilością różnych składników, aby dodać mu dodatkowego aromatu. Najbardziej popularna jest ćwikła - połączenie tartych buraczków ze startym chrzanem. Warto spróbować również połączenia z żurawinami.

- sałatki na Wielkanoc,- atrakcyjnie wygląda, jest zdrowa, oraz bardzo smaczna.

- pasztet (z dziczyzny lub drobiu).- pasztet podaje się na ciepło lub zimno jako przystawkę, lub danie obiadowe, wraz z sosami i marynatami, często występuje jako konserwa.

Popularne artykuły

Co zrobić jeżeli suszone zioła straciły aromat?

HIT medycyny naturalnej! Zniweluj cellulit, pajączki oraz żylaki. Sprawdź koniecznie!

Celebrowanie Dnia Placków: Tradycje, Przepisy i Ciekawostki