Kulinaria

Szybko, sprawnie i przyjemnie – 10 kuchennych trików, które MUSISZ poznać!

Gotowanie nie każdemu przychodzi z łatwością, a więc wszyscy szukamy sposobów, aby ułatwić sobie pracę w kuchni. Zdziwisz się, jak wiele rzeczy, które do tej pory zajmowały nam mnóstwo czasu, staną się dla nas łatwizną, a nawet przyjemnością! Poznaj triki, które z pewnością zechcesz wykorzystać przy gotowaniu!

Ryba na patelni

Bardzo często podczas smażenia raby zdarza się, że przyklei się one do patelni. Ciężko ją wtedy odczepić i może sprawić nam wiele trudności. W takiej sytuacji wystarczy, że położymy kilka plasterków cytryny na patelnię i na to dopiero nałożymy rybę. Od razu pozbędziemy się problemu z przypaleniem. Pamiętaj, że ten sam sposób zadziała na grillu.

Twarde masło

Zdarza się, że do gotowania potrzebujemy masła. Zapominamy jednak wyjąć je z lodówki, a więc jest zbyt twarde do rozprowadzenia po przygotowywanym daniu. W takiej sytuacji wystarczy, że kostkę masła zetrzemy na tarce. Od teraz nie musisz się już martwić o równe rozprowadzenie i wymieszanie masła z daniem.

Ścianki naczyń

Resztki przypraw bardzo często przylegają do ścianek naczyń i ciężko jest je wydobyć. Możemy jednak ułatwić sobie sprawę i przed każdym użyciem wystarczy, że naczynia wysmarujemy drobną ilością oleju. W ten sposób problem z resztkami odejdzie w zapomnienie.

Gotowane jajka

Nie lubisz zbyt długo czekać, żeby jajka się ugotowały? Jedyne, co musisz zrobić, to wysmarować mały woreczek masłem, a następnie owinąć nim jajko i zawiązać. Dla pewności zawiąż woreczek przy użyciu recepturek. Następnie wystarczy wrzucić jajka go wody i odczekać trzy minuty. Gotowe!

Smak wina

Młode wina są nieco gorsze w smaku od tych starszych, ale ten trik może nam pomóc bez względu na rocznik. Jeśli chcesz polepszyć smak, to wlej do blendera ilość, jaka ci odpowiada i włącz urządzenie na około 15-30 sekund. Następnie odczekaj kilka sekund, aby piana miała czas opaść i możesz rozkoszować się dobrym smakiem wina.

Obieranie jajka

Ugotowaliśmy już jajka w kilka minut, ale teraz trzeba je obrać. To również potrafi nam zająć wiele czasu. Wystarczy, że wrzucimy ugotowane jajko do szklanki z wodą, przykryjemy dłonią i mocno zaczniemy trząść szklanką w każdą stronę. To sprawi, że skorupka jajka popęka w wielu miejscach, ale to jeszcze nie wystarczy! Pozostaw jajko w wodzie na krótką chwilę, aby zmiękczyć skorupkę, która następnie z łatwością będzie odchodzić od białka.

Obieranie granatu

Aby nie marnować zbyt dużo czasu na wydłubywanie nasion granatu, to wystarczy przekroić owoc na pół i położyć go płaską częścią na blat. Następnie kilka razy uderz łyżką obie połówki, aż zobaczysz wszystkie nasiona na blacie.

Krojenie pomidorów

Miękkie pomidory sprawiają nam wiele problemów, jeśli zabieramy się do ich krojenia. Często to zadanie wydaje się niemożliwe do wykonania. W takim przypadku wystarczy, że włożymy je do zimnej wody na 20 minut przed krojeniem. W ten sposób będą one twardsze, a nam będzie się je łatwiej kroić.

Obieranie czosnku

Czynność ta zabiera nam mnóstwo czasu, ale dodatkowo pozostawia za sobą nieprzyjemny zapach. W takiej sytuacji możemy podzielić czosnek na ząbki, przycisnąć je płaską częścią jakiegokolwiek naczynia, a następnie wrzucić do zamykanego pojemnika i mocno wstrząsnąć. Łupki błyskawicznie odejdą od ząbków!

Placki ziemniaczane

Problem z przyklejaniem się placków ziemniaczanych lub jajek sadzonych do patelni zna każdy. Odklejenie zajmuje dużo czasu, a przez ten czas placek może się przypalić. Jak temu zapobiec? Przed smażeniem natrzyj patelnie solą. Od razu zauważysz różnicę!

Gotowanie nie musi być bardzo skomplikowane i czasochłonne. Dzięki kilku pomocnym trikom od razu praca w kuchni stanie się przyjemniejsza!

Popularne artykuły

Jak prawidłowo upiec cielęcinę?

Pamiętaj o tym jeżeli nosisz jeansy!

Nawet 35 tysięcy złotych na remont łazienki! Trzeba spełnić jeden warunek