10 sposobów na idealną jajecznicę od znanych szefów kuchni. Musisz spróbować!
1. Martha Stewart
Znana kucharka nic specjalnego nie dodaje do jajek, sekret bowiem tkwi w sposobie ich mieszania na patelni. Jajecznice miesza za pomocą silikonowej szpatułki, którą zgarnia jajka z zewnętrznej części patelni do środka. Robi to od początku do końca, zyskując delikatną konsystencję przypominającą omlet.
2. Gordon Ramsay
Gordon nie robi jajecznicy na patelni tylko w garnku i co jakiś czas ściąga garnek z palnika, dzięki czemu jajecznica nie robi się sucha i jej konsystencja jest idealna.
3. Magazyn Bon Appetit
Kucharz zanim położy jajka na patelni, za pomocą ręcznego blendera dokładnie je miksuje tak, by białko i żółtko połączyło się w całości. Dzięki temu jajecznica staje się bardzo kremowa.
4. Chrissy Teigen
Do jajecznicy wlewa duże ilości śmietanki kremówki i gotuje długo na małym ogniu. Zanim jajka będą w pełni gotowe może minąć nawet 20 min, ale jajecznica dzięki temu jest kremowa i wyjątkowo delikatna.
5. Marcus Samuelsson
Ten szef kuchni do swojej jajecznicy dodaje czosnek, kozi ser i jarmuż. Śniadanie dzięki temu jest bogate w dodatkowe białko i witaminy, oraz zyskuje wyrazisty smak i na dłużej zapewnia uczucie sytości.
6. Thomas Keller
Sposobem utytułowanego szefa jest przetarcie jajek przez sitko. Dzięki czemu są puszystsze i nie mają grudek. Pod koniec do jajecznicy wlewa świeżej śmietanki.
7. Ree Drummond
Szefowa znana z portalu The Pioneer Woman, także przeciera jajka przez sitko. Na koniec gotowania do jajecznicy dodaje śmietankę 12% i wędzonego łososia, które w połączeniu smakują wybornie.
8. Wolfgang Puck
Jajecznica tego szefa kuchni jest smażona na naprawdę ogromnej ilości cebulki, która najpierw delikatnie brązowieje na masełku, a następnie dopełnia się z jajkami.
9.Ina Garten
Przygotowuje ona jajecznicę przez długi czas na niskim ogniu, a zanim jajka zaczną się ścinać, dodaje do nich duża ilość świeżych ziół, takich jak koperek, pietruszka, szalotki, szczypiorek i tymianek.
10. Heston Blumenthal
Ten szef kuchni gotuję jajecznicę na parze, aż do uzyskania perfekcyjnie kremowej konsystencji. Ten proces trwa całkiem długo, ale zapewnia naprawdę wspaniałe śniadanie.