Dobre zachowanie przy stole – 10 przydatnych reguł, które powinniśmy zapamiętać.
Zasady dobrego zachowania przy stole są bardzo ważne, jeśli spożywamy posiłki w miejscach publicznych. Pozwalają one zachować nam kulturę i możemy uniknąć niekomfortowych sytuacji, a ich znajomość bardzo często ułatwia nam spożywanie posiłków. Poznajmy zatem 10 reguł dobrego zachowania przy stole.
1. Oliwki
Są one serwowane w różnej postaci – jako dodatek do sałatek, alkoholu oraz jako przystawka. W zależności od formy, w jakiej występują, tak też możemy je jeść. W sałatce zazwyczaj do oliwek będziemy używać widelca, a podane jako przystawka możemy śmiało jeść rękami.
2. Desery
Produkty z lukrem lub nadzieniem, które łatwo może wypłynąć i pobrudzić nam ubrania, najlepiej jeść przy użyciu sztućców. Resztę deserów bez problemu możemy spożywać rękami.
3. Części kurczaka
W luźnym otoczeniu, jak na przykład podczas grilla ze znajomymi, możemy sobie pozwolić na używanie rąk podczas jedzenia kurczaka. Powinniśmy się jednak z tym pohamować w miejscach publicznych lub podczas różnego rodzaju oficjalnych imprez. Wtedy należy użyć sztućców.
4. Awokado i guacamole
Do zjedzenia awokado potrzebna nam jest jedynie łyżeczka. Oczywiście o ile jest ono podzielone na pół. Guacamole natomiast możemy nałożyć na chleb i jeść go jak zwykłą kanapkę.
5. Pizza
Podobnie jak w przypadku kurczaka, pizzę również możemy jeść rękami, kiedy znajdujemy się w gronie przyjaciół, a spotkanie jest nieoficjalne. W innym przypadku pizzę należy jeść przy użyciu noża i widelca.
6. Taco
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jakość. Jeśli ciasto jest miękkie, to powinniśmy je jeść za pomocą sztućców. W przypadku chrupkiego ciasta śmiało możemy użyć rąk.
7. Boczek i bekon
Boczek, jako że jest miękki, możemy zwyczajnie jeść przy pomocy widelca i noża. Bekon natomiast jest bardzo chrupki, a więc bez problemu możemy go jeść rękami.
8. Ser
Sposób jedzenia zależy od miękkości sera. Jeśli jest on twardy, to należy odkroić skórkę, a następnie jeść go widelcem. Miękkie sery nie wymagają takiej wstępnej obróbki i można je jeść rękami.
9. Pieczone ziemniaki
Ta potrawa również zalicza się do tych, które należy jeść przy użyciu widelca. Jak najbardziej można pomagaćsobie palcami, ale należy pamiętać, aby do ściągania skórki używać przede wszystkim sztućców.
10. Groszek
Powinniśmy unikać walki nabicia groszka na ząbki widelca. Można natomiast użyć przy tym noża, który pomoże nam nabrać na widelec groszek, który następnie jemy.
Te zasady pozwolą nam uniknąć niektórych wpadek, a więc warto je zapamiętać.